Predsednik: Plašim se međunarodnih konferencija o Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2019, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik: Plašim se međunarodnih konferencija o Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se plaši međunarodnih konferencija o rešavanju kosovskog pitanja, ali ističe da ako bi do toga došlo, morale bi da učestvuju sve velike svetske sile.

"Zalažem se za to da razgovaramo sa Albancima i da pokušamo da dođemo do kompromisa. Očigledno da je to teško. Čujemo sad i laži o trovanju Albanaca posle izbora na Kosovu. Insistiraću na istrazi o tom navodnom trovanju", rekao je Vučić u intervjuu za Sputnjik.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
On napominje da su se neki i razboleli zbog pobede Srpske liste, koja neće da se odrekne srpskog imena i prezimena, kao mi da će Srbija uvek imati snage da zaštiti Srbe od pogroma i od onoga što su doživeli devedesetih i 2004. godine.

"Ozbiljan sam kad to govorim, ne zato što imam neke planove ili pretim. Ali, nećemo dozvoliti da nam neko ubija i proteruje narod. Ne možemo više dopustiti da se neko iživljava nad našim narodom", poručio je Vučić.

Upitan kako razume poruku Dmitrija Medvedeva da je neophodno poštovanje Rezolucije 1244 kad se istovremeno i kaže da će se poštovati dogovor Beograda i Prištine, objašnjava da je suština u tome da dogovor treba da postignu oni koji moraju da urede svoju budućnost.

"Dogovor u kome niko ne bi bio srećan do kraja. Ali, tog dogovora nema i neće ga ni biti. Srpske nežne uši bi volele da uvek čuju ono što im se sviđa, iako to nije blizu realnosti. Ali, nije u tome problem. Problem je što Albanci ne žele da čuju ništa što je stvarni kompromis. I konačno, sve što se danas Srbiji nudi sa Zapada nije nikakav kompromis", istakao je Vučić.

On je ponovio i da Srbija nema nikakvu ponudu sa Zapada za Kosovo.

Podseća i da mu je Angela Merkel otvoreno rekla da ne mogu da prihvate podele, razgraničenja ili novo utvrđivanje granica.

"Ja sam joj pre toga rekao da granice nisu utvrđene. Za nas je granica jedna, za Berlin je druga. Za Rusiju je granica jedna, za Ameriku je druga. Za Kinu je jedna, za Francusku je druga. Za Španiju je jedna, za Britaniju je druga... I kažem im, dajte da to utvrdimo!", rekao je Vučić.

Upitan šta mu na to odgovaraju odgovara: "Kažu: "Ne može! Kosovo je nezavisno u celini teritorije, ali razumemo vaš problem, i u ovom trenutku nemamo mnogo toga da ponudimo".

Na konstataciju da to znači može sve, ali da moramo da priznamo Kosovo, kaže da je njemu savest mirna, jer se bori za svoj narod.

"Nijednu odluku nismo doneli pod pritiskom. Nisam puštao teroriste iz zatvora niti sam odustajao od obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja. Vodili smo politiku kao slobodna i nezavisna zemlja, i to ćemo nastaviti. Problem je što druga strana zna da hoće nezavisno Kosovo, a mi često samo znamo šta nećemo, ali ne i šta hoćemo", ukazuje Vučić.

Navodi da bismo negde da ucrtamo kao svoj i Kačanik, u kome nema nijednog Srbina, i da je to najznačajnije mesto za regrutaciju tzv. Islamske države u Evropi.

"Ucrtali bismo ga kao svoje, iako ni u perspektivi nijedan Srbin neće poželeti da živi tamo i nikome ništa ne znaci. Samo se mnogi prave da nam je i Kačanik mnogo važan i da ne mogu da izgovore ovu jeres koju ja izgovaram", rekao je Vučić.

Usvajanje investicionog plana 5. ili 6. decembra

Vučić je najavio da bi Nacionalni investicioni plan trebalo da se usvoji 5. ili 6. decembra, kad se usvoji i budžet.

"To predstavlja dubinsko podizanje standarda u Srbiji. Izdvojićemo deset milijardi u narednih četiri ili pet godina. Cilj je da uvedemo vodovod i kanalizaciju u svaku opštinu i da pokušamo gas da proširimo svuda", istakao je Vučić.

On je rekao i da će se mnogi projekti o kojima je razgovarao sa Dmitrijem Medvedevim uključiti i u Nacionalni investicioni plan.

Na pitanje da li je nešto obećao Zapadu, Vučić kaže da sedam godina sluša kako je nekome obećao nezavisno Kosovo.

"Samo ne mogu da kažem ime jednog čoveka kome sam to obećao. Sedam godina slušam priče kako sam izdajnik. Izdajnik sam jer sam vratio Srbiju na Kosovo, i Kurti me zbog toga napada. Izdajnik sam jer nisam dozvolio da nam policija na severu bude većinski albanska. Izdajnik sam što nisam prihvatio Tačku 14 Briselskog sporazuma da Kosovo ude u UN. Izdajnik sam, iako nisam ja prebacio rešavanje kosovskog pitanja iz UN u EU 2009. godine. Izdajnik sam, iako nisam ja postavio pitanje 2010. na onako šeprtljast i idiotski način o legitimnosti kosovske nezavisnosti kao što su drugi postavili. Izdajnik sam, iako nisam ja postavio granicu na Jarinju i Brnjaku 2011. godine, nego neko drugi. Dakle, u čemu se sastoji izdaja osim u njihovoj halabuci i vici?", ukazao je Vučić.

Ocenjujući nedavnu posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva kaže da su dometi posete mnogo veći nego što se očekivalo.

"Potvrdili smo saradnju, iskreno prijateljstvo i najviši stepen poverenja koji imamo jedni u druge. Dogovorili smo mnogo konkretnih projekata. Od proširenja skladišta gasa u Banatskom dvoru do rekonstrukcije pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom koja bi trebalo da počne na proleće, a Rusi ne kasne sa rokovima. To je posao kao izgradnja pruge Beograd - Bar", istakao je predsednik.

Na pitanje da li će Srbija kupiti protivraketni sistem „pancir“ kaze da ne želi da govori o takvim stvarima, ali da je već nešto kupljeno od Rusije.

"Kupili smo nešto što je ozbiljno i nije za potcenjivanje. To je nešto što će drastično osnažiti borbenu gotovost Srbije ili "operabilnu funkcionalnost". Inače, i premijer Medvedev i ministar Sergej Šojgu rekli su da su ponosni na to koliko je srpska vojska uznapredovala", rekao je Vučić.

Povodom spekulacija u medijima da Rusija kontroliše i vlast i opoziciju u Srbiji, kaže da bi možda donelo glasove da kaže da je to tako, ali nije.

"Srbija vodi svoju politiku, i zahvalan sam Rusiji što to poštuje. A zahvalan sam i drugima u svetu koji to poštuju. Mnogima će uvek smetati vinjak koji prodajemo u Rusiji i gas koji uvozimo. Sve će im smetati. A šta hoće, da kupimo duplo skuplji gas da bismo bili protiv Rusa? E, ne pada mi na pamet! Mogu da me smene, ali to se neće desiti", poručio je Vučić.

Posle posete Medvedeva Vučić najavljuje novi susret sa predsednikom Vladimirom Putinom 4. decembra u Sočiju, a 9. maja sledeće godine planira da ponovo učestvuje u vojnoj paradi i Besmrtnom puku na Dan pobede u Moskvi.

"Pokušaćemo 7. maja , dakle, pre mog puta u Moskvu, da organizujemo i Besmrtni puk u Beogradu, sa mnogo više učesnika", i da će kako je kazao pokušati da jedino Moskva bude grad u kome će više ljudi učestvovati na Besmrtnom puku od Beograda.

"Lično ću učestvovati u beogradskoj šetnji, a želeo bih i da sa slikom moga dede ponovo budem na Crvenom trgu", naveo je Vučić.

Povodom zajedničkog obeležavanja Dana oslobođenja Beograda sa Ruskom Federacijom, kaže da u Srbiji doskora nije postojala kultura sećanja na važne događaje u našoj istoriji i zahvalan je ruskoj strani što nam pomaže i u obnovi kulture sećanja i što to zajedno radimo.

"Ne mogu da prođu sve te priče koje bi da promene tok istorije i da izmene činjenice, sve dok je snažnog otpora nas koji smo najviše stradali", istakao je predsednik.

On kaže da oni koji su bili na drugoj strani ili su imali manje žrtava pokušavaju da drugacije usmere istoriju, ali naša dužnost je da to ne dozvolimo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Plašim se međunarodnih konferencija o KIM

Izvor: Blic, 21.Okt.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se plaši međunarodnih konferencija o rešavanju kosovskog pitanja, ali ističe da ako bi do toga došlo, morale bi da učestvuju sve velike svetske sile.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.