Izvor: N1 televizija, 02.Avg.2018, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštre reakcije Srbije na brisanje granice Albanije i Kosova

Kosovski mediji preneli su reči albanskog ministra dijaspore - da će granica izumeđu Kosova i Albanije biti otvorena od 1. januara. Na tu vest oštro reaguju srpski zvaničnici.

Izvor: N1

Od Nove godine, nova pravila na granici Albanije i Kosova. Ministar dijaspore Albanije Pandeli Majko tvrdi više neće biti granice - to mu je, kaže, preneo predsdnik Vlade

"Treba da otvorimo granicu između Albanije i Kosova. Premijer mi je rekoa da je doneta odluka. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Od 1. januara počinje slobodno kretanje između Albanije i Kosova”, najavio Majko na skupu posvećenom kosovskoj dijaspori u mestu Skenderaj (Srbica).

U Srbiji, očekivano, oštre reakcije. Ministar bez portfelja Nenad Popović kaže da ako Albanija ne opozove odluku o brisanju granica, Srbija treba da povuče svog ambasadora iz Tirane i preispita buduće diplomatske odnose sa Albanijom.

"Srbija mora odmah i snažno da zahteva od Vlade Albanije ukidanje odluke koja dozvoljava brisanje granice između te države i naše južne pokrajine Kosova”, poručio je on.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, pak govori o teritorijalnim pretenzijama Albanije.

“Neka se niko ne zavarava da bi se Velika Albanija zaustavila smao na teritoriji Srbije. Sve zemlje na Balkanu imaju razloga da brinu. Ja očekujem od međunarodne zajednice da jasno stavi do znanja Albaniji da ideja Velike Albanije nije prihvatljiva i da nesreća koju ona izaziva mora da bude zaustavljena pre nego što do nje dođe”, istakao je Vulin.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić smatra da je izjava ministra dijaspore Albanije neozbiljna i neodgovorna i da služi samo da dodatno pogorša odnose u regionu.

“Enver Hodža je mrtav. Od Velike Albanije nema ništa i neće biti ništa. Kosovo i Albanija inače nemaju granicu. Granicu imaju Srbija i Albanija”, kaže Đurić.

Analitičar Dušan Proroković kaže da su od 2009. godine Priština i Tirana potpisali više od 10 "bilateralnih" sporazuma. Međutim, podseća i da je 2006. godine Kontakt grupa rekla da se definišu tri principa u vezi sa budućnošću Kosova.

Jedan od njih bio je, navodi Proroković, da nema ujedinjavanja Kosova sa nekom susednom državom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Albanski ministar dijapore "uzburkao" region

Izvor: N1 televizija, 02.Avg.2018

Kosovski mediji preneli su reči albanskog ministra dijaspore - da će granica izumeđu Kosova i Albanije biti otvorena od 1. januara. Na tu vest oštro reaguju srpski zvaničnici...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.