Na ulazu uzurpiranog manastira Zočište ispisani šiptarski grafiti “UÇK“ i “KOSOVA“ (FOTO)

Izvor: KMnovine.com, 06.Dec.2014, 02:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na ulazu uzurpiranog manastira Zočište ispisani šiptarski grafiti “UÇK“ i “KOSOVA“ (FOTO)

"Nevidljivi" počinilac, kroz pukotinu u zidu, kamenom istrugao ekstremističke poruke na zidu uzurpiranog manastirskog kompleksa.

...
Zvanični sajt uzurpirane Eparhije raško-prizrenske danas je objavio kako su "u petak, 05.decembra u jutarnjim satima, radnici manastira Sveti Vrači u Zočištu, su prilikom dolaska na posao, primetili dva grafita “UÇK“ i ,,KOSOVA“ na zidu sa desne strane od kapije ulazne manastirske porte. lančanom reakcijom obavešteni >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << su "čuvari manastira" i njihovi poslodavci. Posle toga su u Zočište došle patrole KPS-a iz Orahovca i Prizrena. Oni su utvrdili da su grafiti ispisani kamenom po zidu na kojem je nanet sloj cementnog mleka. Pored zida se video i svež trag obuće počinioca, koji je ukazivao da je počinioc u portu ušao kroz raspuklinu na zidu blizu kapije, a ne kroz manastirsku kapiju, ,,pa dežurni policajci nisu mogli da ga vide“.

   
Nevidljiv za kosovsku policiju za sve vreme struganja zida kamenom.    


   
Nije mu se žurilo. Kaligrafski utisak je mnogo bitniji od bezbednosti, a i onako je nevidljiv. Foto: internet    



U saopštenju se kaže da je "ispisivanje grafita još jedna provokacija, verovatno sa ciljem da unese nemir među bratijom i radnicima u manastiru. Nije ovo prvi put da se ispisuju grafiti na zidovima manastira, ali svaki put je to novo upozorenje bratiji da mora biti na oprezu, da se ne opušta previše, jer Bog zna kako sve može biti. Osim verbalnih provokacija unazad deset godina od početka obnove manastira, koje su išle od psovki upućenih bratiji i uzvika,, Idite u Srbiju“, bratiji i narodu u okolini su poznate činjenice da je bratstvo manastira 1998.kidnapovano od strane UČK i da je oslobođeno tek na intervenciju Međunarodnog crvenog krsta. Manastir je miniran i spaljen 1999. godine i dodatno oštećen u neredima 2004. godine. Sadašnje bratstvo vratilo se u manastir nakon obnove, koja je počela 2005. godine. Manastir je od 2010. god. pod zaštitom Kosovske policije, ali očigledno, prisustvo policije nije smetalo izgrednicima da uđu u manastir, kao što ne smeta ni onima koji redovno provociraju i vređaju monahe prolazeći pored manastira".



   
Mnogi su imali "koristi od ovog manastira    
Sve ovo stradanje jedne srpske svetinje od velikog značaja nije bilo dovoljno da zaustavi i bude brana puču koji je u ovoj eparhiji izvršen 2010. godine a pripreman mnogo duže. Većina monaštva je prihvatila ovu nasilnu i nezakonitu smenu, prećutala progon episkopa, prihvatila uvođenje novotarija i nekanonske izmene bogosluženja i počela i sama da ih sprovodi i promoviše. Neki su "nagrađeni" unapređenjem u monaškoj karijeri a drugi su samo zadržali udobnost manastirskog života ne protiveći se ni ekumenističkom niti političkom šurovanju sa šiptarskim separatistima.

   
Bratstvo bez jedinstva.    
Ništa od toga nije niti može dovesti do poboljšanja položaja srpskih crkava i ostatka monaštva. I da to može cena odricanja od kanonskog poretka u SPC i izdaja duhovnika bez ikakvog povoda naneće nenadoknadivu štetu duši.

Nažalost, svakodnevno smo svedoci toga da uprkos svemu mira nema u ovome svetu bez obzira na sve "ustupke" koji se čine.


Pripremile:KM Novine

Zaštićeno © 2014 - 2015 / KM Novine / Sva prava na autorski materijal zaštićena!
Preuzimanje i upotreba sadržaja dozvoljena jedino uz pravilno navođenje izvora / www.kmnovine.com


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.