PONOVO PROVOKACIJE: Osvanuli grafiti “OVK” i “Kosova” u porti manastira u Zočištu

Izvor: Telegraf.rs, 05.Dec.2014, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PONOVO PROVOKACIJE: Osvanuli grafiti “OVK” i “Kosova” u porti manastira u Zočištu

U Raško-prizrenskoj eparhiji smatraju da je ispisivanje grafita je još jedna provokacija, verovatno sa ciljem da se unese nemir među bratijom i radnicima u manastiru

Na ogradi u porti manastira Sveti Vrači u Zočištu kod Orahovca, nepoznati počinioci ispisali su grafite “UCK” (Oslobodilačka vojska Kosova) i “Kosovo, što je Eparhija Raško-prizrenska ocenila kao novu provokaciju.

Eparhija Raško-prizrenska saopštila je na njenom sajtu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << je slučaj prijavljen Kosovskoj policiji, da je počinilac u portu ušao kroz raspuklinu na zidu blizu kapije.

U Eparhiji smatraju da je ispisivanje grafita je još jedna provokacija, verovatno sa ciljem da se unese nemir među bratijom i radnicima u manastiru. Eparhija podseća da ovo nije prvi put da se ispisuju grafiti na zidovima manastira, ali svaki put je to novo upozorenje bratiji da mora biti na oprezu.

Foto: Profimedia/AFP

Osim verbalnih provokacija unazad deset godina od početka obnove manastira, koje su išle od psovki upućenih bratiji i uzvika “Idite u Srbiju”, bratiji i narodu u okolini su poznate činjenice da je bratstvo manastira 1998. kidnapovano od strane pripadnika OVK i da je oslobođeno tek na intervenciju Međunarodnog crvenog krsta.

Manastir je miniran i spaljen 1999 godine i dodatno oštećen u neredima 2004. godine. Sadašnje bratstvo vratilo se u manastir nakon obnove, koja je počela 2005. godine, podseća Eparhija.

Manastir u Zočištu je od 2010. godine pod zaštitom Kosovske policije, ali očigledno, prisustvo policije nije smetalo izgrednicima da uđu u manastir, kao što ne smeta ni onima koji redovno provociraju i vređaju monahe prolazeći pored manastira, navodi Eparhija na svom sajtu.

(Telegraf.rs / Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.