Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2015, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafa: Oružane snage Kosova neće biti na etničkim osnovama

Vlada Kosova je danas većinom glasova odlučila da Skupštini Kosova dostavi predlog amandmana koji omogućavaju transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, dok su protiv glasali članovi Vlade sa Srpske liste.

Premijer Kosova, Isa Mustafa je istakao da Oružane snage Kosova neće biti jednonacionalne, niti zasnovane na etničkim osnovama albanske većine, ili drugih entiteta.

"To su jedinstvene snage, u interesu svih građana Republike Kosovo koja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << obuhvata sve građane, u interesu su svih građana. Zato vas pozivam da amandmane na Ustav Kosova dostavimo na dalju proceduru", Skupštini, rekao je Mustafa.

Predstavnici Građanske inicijative "Srpska" u Vladi Kosova glasali su protiv predloga ustavnih amandmana o formiranju Oružanih snaga Kosova, saopštio je ranije zamenik premijera i funkcioner "Srpske", Branimir Stojanović.

Stojanović je na današnjoj sednici Vlade rekao da je transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage neprihvatljiva za srpski narod na Kosovu.

"Mi smo protiv ovih ustavnih amandmana. Više puta smo tražili raspravu na ovu temu, međutim do te rasprave nije došlo. Zato danas ne možemo da podržimo ove ustavne amandmane, i nećemo ih podržati ni u Skupštini Kosova", rekao je Stojanović na sednici Vlade.

On je rekao da srpski narod smatra dovoljnim to što su na Kosovu međunarodne mirovne snage čiji je zadatak da osiguraju mir i bezbednost svih građana.

"Svaka druga oružana formacija, gotovo monoetnička, sastavljena od pripadnika većinske zajednice na Kosovu, u narodu kojem pripadam doživljava se kao pretnja i latentna opasnost za čitav region", saopštio je Stojanović.

Za usvajanje ustavnih promena potrebna je posebna, kvalifikovana skupštinska većina: podrška dve trećine svih poslanika, i dvotrećinska podrška svih manjinskih poslanika.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

OS Kosova neće biti na etničkim osnovama

Izvor: Akter, 27.Maj.2015

Vlada Kosova je danas većinom glasova odlučila da Skupštini Kosova dostavi predlog amandmana koji omogućavaju transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, dok su protiv glasali članovi Vlade sa Srpske liste...Premijer Kosova, Isa Mustafa je istakao da Oružane snage Kosova neće biti...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.