Koncept podele loš za Makedoniju

Izvor: B92, 03.Jun.2011, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncept podele loš za Makedoniju

Skoplje -- Bivši makedonski ambasador Ognen Maleski smatra da ideju podele Kosova treba posmatrati u kontekstu pregovora Srbije sa EU.

"Kosovo je velika glavobolja Srbiji, a Makedonija ne treba da se uklapa u te koncepte već treba da favorizuje multietnički koncept zemlje", kaže Maleski.

Skopski list Dnevnik ocenjuje da Makedonija ne treba da se uklopi u koncept podele Kosova već da favorizuje makedonski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << multietnički koncept koji se može primeniti i na Kosovo ili BiH.

Stručnjaci koje navodi skopski list, smatraju da je koncept čistih etničkih država koji je svojevremeno zagovarao lord Dejvid Oven, zatvoren pre dvadeset godina.

"Još devedesetih godina prošlog veka pao je dogovor da se ne ide ka stvaranju homogenih etničkih država nego na multietnički koncept. Koncept homogenih država u ovom trenutku je nemoguć", rekao je za Dnevnik stručnjak za međunarodne odnose i razvoj Saško Todorovski.

Todorovski smatra da je jedini pravno relevantan koncept onaj za razmenu teritorija i stanovništva, ali je taj koncept i skup i neostvarljiv.

Stručnjaci smatraju da podela po etničkim linijama nije moguća bez učešća međunarodne zajednice, odnosno da se eventualne nove granice utvrde na nekoj međunarodnoj konferenciji.

Oni, međutim, ocenjuju da Evropa neće otvoriti to pitanje zato što se onda nameće pitanje zahteva za secesijom Baskije ili Korzike.

"I da dođe do podele, Makedonija treba da jasno i glasno kaže da je van toga i zato treba graditi takvu državnu poziciju", smatra Ognen Maleski.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu u Tetovu Imer Ismaili kaže da su makedonski Albanci tu Dačićevu izjavu primili indiferentno i ocenjuje da ona nije vredna komentara.

"Ukoliko to postane oficijelno pitanje, onda svi mi treba da otvorimo oči zato što će to postati balkansko pitanje, zato što je albansko pitanje nacionalno pitanje. Ali, princip vladavine Evrope je nemenjanje granica i demokratizacija društva", kaže Ismaili.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makedonci prestravljeni idejom o podeli Kosov

Izvor: Mondo, 03.Jun.2011

Makedonija ne treba da se uklopi u koncept podele Kosova već da favorizuje multietnički koncept koji se može primeniti na Kosovo ili BiH, pišu mediji.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.