MILOV PRESEDAN! Dvostruka opasnost otimačine Đukanovića!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jun.2019, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILOV PRESEDAN! Dvostruka opasnost otimačine Đukanovića!

Oduzimanje imovine Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, a koje pokušava da sprovede vlast u Podgorici, presedan je koji treba da posluži i kao model Prištini za otimanje crkvene imovine na Kosovu i Metohiji.

U Crnoj Gori se u toku vikenda doslovce dogodio narod. Ogromni plato ispred podgoričkog hrama Hristovog vaskrsenja ispunio je nekoliko hiljada građana iz svih delova Crne Gore, sveštenstvo i monaštvo. Sa ovog sabora je jasno poručeno  vlastima i tamošnjem predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Milu Đukanoviću da povuku sporni zakon kojim ima za cilj  oduzimanje imovine Srpske crkve, ali i da ukoliko odbiju „narod neće dozvoliti otimanje i da će telima braniti crkve i hramove SPC“.

Sporni zakon nema samo taj cilj. O dvostrukoj opasnosti inicijative u Crnoj Gori govori protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koji je i koordinatorPravnog saveta mitopolije crnogorsko-primorske.

On kaže da ukoliko se ovakav vid prisile nametne u Crnoj Gori, gotovo sigurno biće sproveden i na KiM.

- Skandalozne i neprihvatljive odredbe koje su se našle u predlogu zakona, pored  ostalih, otvorile su i pitanja o ciljevima koji se njime žele postići, kao i o aspektima koji izlaze izvan granica Crne Gore. Mora se znati da se u Crnoj Gori pokušava napraviti presedan  sa oduzimanjem imovine crkava i verskih zajednica. Presedani obično služe da bi se ukoliko zatreba još negde primenili. Nije mali broj znavenih ljudi koji ovo što se danas pokušava sprovesti gledaju i izvan Crne Gore. I tu se pre svega misli na Kosovo i Metohiju – poručuje otac Velibor.

On dodaje da ako se „ovo na ovakav način nametne i primeni u Crnoj Gori onda možemo da budemo sigurni da će se to dogoditi i na Kosovu i Metohiji.“

- Ima znatan broj gotovo identičnih odredbi u pokušaju prištinskih Albanaca da od 2012. godine na svaki načim usvoje izmene i dopune Zakona o verskim slobodama i da za početak kršenjem autonomnog verskog prava crkava i verskih zajednica stvore mehanizme državne kontrole njihovog unutrašnjeg verskog života u svakom segmentu. Čitam ovih dana i upoređujem ta dva teksta i u pojedinim delovima vidim isti rukopis – naglašava otac Velibor.

On kaže „Ne bi me čudilo da sutra Tači ili Haradinaj prepišu ovaj predlog zakona iz Crne Gore“.

Pogledajte rezultate
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.