Izvor: Radio 021, 28.Maj.2019, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska policija tvrdi da se hapse osumnjičeni za kriminal; KFOR neće da se meša

Kosovska policija navela je u saopštenju da se akcija od jutros na severu Kosova sprovodi i u sredinama koje su nastanjene većinski albanskim stanovništvom - Srbici, Južnoj Mitrovici i Drenici. Devet uhapšenih policajaca dovedeno je u Prištinu, u zgradu Policijskog inspektorata Kosova.

Devet uhapšenih policajaca dovedeno je u Prištinu, u zgradu Policijskog inspektorata Kosova.

"Tokom današnje policijske akcije, koja je još uvek u toku, uhapšeni su pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kosovske policije srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti. Policijska operacija koja se sprovodi u nekoliko regiona, uključujući Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Severnu i Južnu Mitrovicu, Srbicu i Drenicu, rezultirala je hapšenjem osumnjičenih pripadnika policije različitih nacionalnosti", navodi se u najnovijem saopštenju Kosovske policije.

Dodaju da su se pored oružanog otpora u Severnoj Mitrovici, susreli i sa blokadom puteva, koja je zaustavila prolaz službenih vozila, "zbog čega su bili primorani da koriste neophodna sredstva kako bi uklonili blokadu puteva kako bi nastavili sa operacijom".

"Usled stvorenih prepreka i opstrukcija policijskih akcija na terenu od strane nekih građana u Severnoj Mitrovici, Kosovska policija privela je nekoliko građana umešanih u ove slučajeve", stoji u saopštenju.

Ranije je kosovska policija saopštila da je u severnom delu Kosovske Mitrovice izvršena policijska akcija u kojoj je uhapšeno nekoliko policijskih zvaničnika i građana, osumnjičenih za učešće u organizovani kriminal, krijumčarenje robe i zloupotrebu službenog položaja.

"Ovoj operaciji prethodila je višemesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužilaštvom Kosova, koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u učešće i organizovanje kriminalne grupe, u vezi sa drugim krivičnim delima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, davanje mita", navodi se u saopštenju KPS.

Portparol komande KFOR-a Vinčenco Graso rekao je da se akcija Kosovske policije vrši se po nalogu Tužailaštva u Prištini na celom Kosovu, u okviru borbe protiv kriminala.

"Operacija Kosovske policije ne odvija se samo na severu, već na celom Kosovu, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal. Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom", rekao je za Tanjug Graso.

Prema njegovim rečima, u pitanju je policijska akcija kakve su se dešavale i u prošlosti, tako da KFOR "samo prati situaciju".

On je prokomentarisao i stav srpskih zvaničnika da KFOR treba da učini nešto po pitanju akcije kosovskih specijalaca.

"O tome je i ranije diskutovano, mi se ne mešamo u akcije policije, dok nam ne zatraže da intervenišemo", rekao je Graso.

Inače, tokom hapšenja u Zubinom Potoku ranjen je i jedan policajac, o čemu više OVDE.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, oglasio se na Tviteru povodom jutrošnje akcije specijalnih jedinica Kosovske policije.

"Operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala se sprovodi u severnim opštinama na Kosovu. To je deo naše posvećenosti sprovođenju vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija protiv organizovanog kriminala i usmerena protiv policajaca i carinika. Pozivam građane da ostanu mirni", napisao je Haradinaj na Tviteru.

Jutros oko 6 časova u severnoj Kosovskoj Mitrovici oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost zbog upada jedinica ROSU na sever Kosova.

Autor: KosSev, Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.