Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Lipljanu dokaz da nasilje Kurtija ostavlja tragove

Izvor: B92, 27.Sep.2023, 09:55

Kancelarija za KiM: "Kamenovanje škole u Lipljanu dokaz da nasilje Kurtija ostavlja tragove"

Kancelarija za KiM saopštila je da talas nasilja koje sprovodi Aljbin Kurti na severu Kosova svoje tragove i odjeke ima i u srpskim sredinama južno od Ibra

Kako su saopštili, tamo je sinoć oko 22.30 časova kamenovana Osnovna škola "Braća Aksić" u Lipljanu.

Iz Kancelarije za KiM podsećaju da tu obrazovnu ustanovu pohađa oko 50 đaka srpske nacionalnosti, a, kako navode, pojedini roditelji iz straha za bezbednost dece, nisu dozvolili mališanima da danas dođu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u školu.

"Meštani su više nego zabrinuti zbog napada na ovu školu i novih incidenata koje albanski ekstremisti mogu da sprovedu osokoljeni agresivnom retorikom i politikom Prištine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Kancelarija za KiM preko svojih predstavnika na terenu sanirati nastalu materijalnu štetu, ali da je neophodno veće prisustvo međunarodnih misija u srpskim sredinama kako bi se izbegli i predupredili bilo kakvi incidenti, i Srbi osetili bezbednije.

"Nijedan incident ne sme se zanemariti niti posmatrati izolovano, jer dodatno može dovesti do eskalacije situacije na terenu, na šta smo i do sada više puta upozoravali", ističu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.