Kameron sa Kurtijem u Prištini: Velika Britanija će nastaviti da podržava Kosovo

Izvor: VOA, 04.Jan.2024, 02:23

Kameron sa Kurtijem u Prištini: Velika Britanija će nastaviti da podržava Kosovo

PRIŠTINA — Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je u Prištini da će ova zemlja nastaviti da pruža podršku Kosovu u vezi sa svim pitanjima sa kojima se Priština suočava. Kameron, koji je prvi put došao na Kosovo, prvog dana boravka u Prištini na radnoj večeri sastao sa premijerom Aljbinom Kurtijem. “Ponosan sam na pomoći koju je Velika Britanija bila pružala Kosovu. Još dok smo bili u Evropskoj uniji sećam se napora koji smo uložili da bismo priznali vašu nezavisnost i suverenitet ove države. Ovde sam da učvrstim činjenicu da vas podržavamo. Želimo da vam pomognemo u pogledu bezbednosti, ekonomskog razvoja, upravljanja i svih pitanja sa kojima se suočavate. Mi smo bili dugogodišnja podrška Kosova i to ćemo i dalje biti“, rekao je Kameron na početku sastanka sa Kurtijem. Premijer Kurti obavestio je Kamerona o napretku i dostignućima Kosova, posebno u poslednje tri godine, kako u ekonomskom i demokratskom smislu, tako i u pogledu vladavine prava.   On se zahvalio Kameronu na doprinosu dok je bio premijer Ujedinjenog Kraljevstva i kontinuiranoj podršci koju “ova zemlja pruža Kosovu u oslobađanju, nezavisnosti, demokratizaciji, unutrašnjem razvoju i međunarodnim integracijama, a odnedavno i u povećanju bezbednosti duž granice sa Srbijom, slanjem prvog kontingenta od 200 britanskih vojnika u oktobru prošle godine u okviru NATO misije na Kosovu”. Pored Kurtija i Kamerona na radnoj večeri su bili i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala Švarc, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja, ministarka ekonomije Artane Rizvanoli, šefica poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja, specijalni izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuart Pič i britanski ambasador na Kosovu Nikolas Abot. Ovo je prva poseta ministra spoljnih poslova Velike Britanije Kosovu od 2016. godine. Kameron će drugog dana boravka u Prištini razgovarati i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom Švarc.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kameron: London će pomoći tzv. Kosovu da ga priznaju i druge zemlje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jan.2024

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je danas da će Velika Britanija pomoći tzv. Kosovu da ga priznaju zemlje koje to do sada nisu učinile, kao i da bude priznato u međunarodnim institucijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Šta su Dejvid Kameron i Vjosa Osmani poručili u Prištini?

Izvor: Danas, 04.Jan.2024

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron saopštio je da je u Prištinu došao kako bi podržao, promovisao i pomogao Kosovu na sve moguće načine, prenosi Telegrafi.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.