Jeremić: Gde je Republika Srbija, ne može Republika Kosovo

Izvor: Blic, 14.Jun.2012, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Gde je Republika Srbija, ne može Republika Kosovo

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić poručio je danas u Beogradu, u obraćanju ministrima spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) , da u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju, Kosovo može da učestvuje na sastancima isključivo kao nedržavni akter.

"Želim da budem jasan po tom pitanju: gde je Republika Srbija, ne može biti Republika Kosovo. Ni u SEECP, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ni u Savetu Evrope, OEBS niti nekoj instituciji ili agenciji u okviru sistema UN", rekao je Jeremić otvarajući ministarski sastanak te regionalne inicijative kojom Srbija predsedava.

Jeremić je ocenio da je Savet za regionalnu saradnju adekvatan regionalni forum na kojem se može čuti glas vlasti kosovskih Albanaca južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

"To je u skladu sa sporazumom o regionalnom predstavljanju, postignutom u okviru tehničkog dijaloga (Beograda i Prištine) uz posredovanje EU. On omogućava Prištini da učestvuje kao nedržavni akter na sastancima RCC. Statusno neutralni sporazum, koji je u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, ne odnosi se na multilateralne forume, poput SEECP, na kojima je članstvo rezervisano za suverene države", istakao je Jeremić.

"Ciljevi koje smo postigli kao region su ogromni, u to nema sumnje.

Zemlje predstavljene u ovoj organizaciji su radile veoma naporno u produbljivanju bilateralnih i multilateralnih odnosa. Jačanje sveobuhvatnih veza bilo je i ostaje strateški prioritet za svakog od nas, posebno u ovim vremenima političke i ekonomske nesigurnosti", rekao je Jeremić.

On je dodao da mir, bezbednosti i prosperitet treba da budu potpuno konsolidovani u regionu JIE i pozvao članice SEECP da nastave još bližu saradnju kako bi "region konačno mogao da ispuni svoj strateški potencijal".

Srbija završava jednogodišnje predsedavanje SEECP, a naredna predsedavajuća je Makedonija.

Podsećajući da se ove godine obeležava 100 godina od Prvog balkanskog rata, Jeremić je rekao da je tim povodom za regionalne aktivnosti usvojen slogan "Od balkanskih ratova do balkanskog mira", koji oslikava ono što je cilj SEECP potpuna transformacija i modernizacija društava regiona.

"Takvo dostignuće će zauvek zatvoriti vrata eri koja je pružila manje nego što je obećavala svakoj od zemalja koje su na našem geografskom prostoru", ocenio je on.

Ministar Jeremić je podsetio da je Srbija 2011. godine uspešno predsedavala raznim regionalnim organizacijama, među kojima Centralnoevropskom inicijativom, Jadransko-jonskom inicijativom i SEECP.

Najvažniji prioriteti tokom predsedavanja Srbije SEECP, prema njegovim rečima, bili su jačanje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, razvijanje strategije za zaštitu životne sredine, promovisanje kulturne saradnje kao i produbljivanje institucionalnog dijaloga između SEECP i Evropske komisije, kao i drugih institucija Evropske unije.

"EU je, kao OEBS, važan član Regionalnog saveta za saradnju, koji je operativna ruka SEECP", rekao je on.

"Očekujemo da će predstojeći izbor za novog generalnog sekretara RCC, mog dragog prijatelja i kolege Gorana Svilanovića, uneti novu dinamiku i doprineti još tešnjoj saradnji između RČ i SEECP", rekao je Jeremić.

On je istakao da integralni deo uspešnog procesa pomirenja predstavlja rešavanje pitanja izbeglica.

Članice SEECP su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija i Turska.

"Tokom predsedavanja Srbije preduzeti su konkretni koraci u postizanju novog konsenzusa po pitanju zaštite prava izbeglica na Balkanu", kazao je Jeremić, podsetivši da je prošlog novembra na ministarskoj konferenciji u Beogradu doneta zajednička deklaracija kojom je potvrđena politička volja svih potpisnica da nastave rad na sveobuhvatnom rešenju svih problema izbeglica na regionalnom nivou.

Jedan od prioriteta srpskog predsedavanja bio je razvoj kohezivne strategije jačanja zaštite prirodne sredine jer, poput organizovanog kriminala, prirodne katastrofe i klimatske promene ne vode računa o granicama, kazao je Jeremić.

Srbija je, prema njegovim rečima, koncentrisala napore i na promovisanje kulturne saradnje.

"Multikulturalizam u ovom delu sveta je istinski autentičan. Ne postoji ništa veštačko ili nametnuto u načinu na koji pozajmljujemo i dopunjujemo jedni druge kada obeležavamo različite događaje i odajemo počast istorijskim ličnostima", kazao je Jeremić.

"Verujemo da je kulturna dimenzija integralni deo okončanja procesa pomirenja, kao i rešavanja pitanja izbeglica", rekao je šef srpske diplomatije i dodao da će Srbija nastaviti da igra aktivnu ulogu u jačanju veza jugoistočne Evrope sa Uneskom.

Institucionalno jačanje SEECP i obezbeđivanje nužnih alatki za efikasnije rešavanje regionalnih izazova bilo je, prema njegovim rečima, jedno od najvažnijih pitanja na kojima se Srbija angažovala tokom svog predsedavanja.

Jeremić je predložio da članice Procesa saradnje razmotre osnivanje Parlamentarne skupštine jugoistočne Evrope, kao "uravnotežni odraz političkih snaga predstavljenih u parlametnima zemalja članica".

Nikad bolji odnosi na Zapadnom Balkanu

Vuk Jeremić rekao je da odnosi na Zapadnom Balkanu nikada nisu bili bolji nego sada.

"Otvorena pitanja se rešavaju mirnim i diplomatskim putem, uz uzajamno uvažavanje i razumevanje" i "nema nam druge osim da gradimo zajedničku budućnost", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare posle sastanka šefova diplomatija zemalja-učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

On je podsetio da je Srbija, koja završava ovo predsedavanje, uporedo predsedavala i Centralno-evropskom i Jadransko-jonskom inicijativom, i procesom saradnje u Crnomorskom regionu.

"Predsedavanje SEECP je bilo vidljivo i održano je više od 100 sastanaka u Beogradu na različitim nivoima. Sve je prošlo u najboljem redu, bez problema, iako postoje otvorena pitanja u regionu", rekao je Jeremić.

Jeremić je kazao da je Srbija dobila veliko priznanje time što je on postao naredni predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Zahavalio je Crnoj Gori i Makedoniji što su glasale za njega i rekao da će njegove predsedavanje biti od koristi za sve države Balkana.

Podržana kandidatura Svilanovića

Predstavnici članica SEECP podržali su kandidaturu Gorana Svilanovića za generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju i izrazili uverenje da će on nastaviti da unapređuje rad tog tela.

Svilanović je zahvalio na podršci učesnicima današnjeg sastanka i rekao da očekuje da će iduća godina biti uspešna godina.

Zamenik premijera Turske Ali Babadžan rekao je da veruje da će nova vlada Srbije nastaviti da radi na evropskim integracijama i da će vrlo brzo uslediti i prijem zemalja regiona u EU, uprkos ekonomskoj krizi i umoru od proširenja.

On je kazao da dijalog Beograda i Prištine mora biti nastavljen bez pauze i da je od velike važnosti da postignuti dogovori budu u potpunosti primenjeni.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen ocenio je da je SEECP važna za ostvarenje ciljeva evroatlantskih integracija, navodeći da članstvo u EU i NATO ne može biti realizovano bez regionalne saradnje.

Pomoćnik ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Nebojša Koharović rekao je da će Hrvatka nastaviti da pomaže zemlje koje teže ka članstvu u EU.

Zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Selim Belortaja rekao je da dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, kao i svi drugi dogovori Beograda i Prištine, moraju biti primenjeni i da Kosovo treba da bude predstavljeno u svim regionalnim organizacijama.

Ministar spoljnih poslova Rumunije Andrej Marga rekao je da SEECP treba postaviti na još snažnije osnove i ojačati organizaciju kako bi bila u mogućnosti da se suoči sa izazovima budućnosti, a u interesu građana.

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki rekao je da Makedonija veruje da proces evropskih integracija treba da bude nastavljen i da podržava kandidate iz regiona za članstvo u UN i drugim međunarodnim organizacijama.

Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da veruje da će do 2020. godine sve zemlje regiona biti članice EU.

Državni sekretar u Mnistarstvu spoljnih poslova Slovenije Božo Cerar rekao je da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi najbolji način za ostvarivanje stabilnog i održivog razvoja regiona, dok je predstavnik Bugarske Rusi Ivanov kazao da je regionalna saradnja instrument na putu integracija.

Zamenik ministra spoljnih poslova i evropskih integracije Moldavije Andrej Popov rekao je da su partnerstvo, dijalog i saradnja osnovni instrument napretka regiona na putu evropskih integracija.

Povezane vesti: Jeremić: Zabraniti uzimanje ljudskih organa na nivou UN Jeremić: Ako ne pokažemo čvrst stav ucenama neće biti kraja Jeremić: Na Kosovu je geto, dođite sami da se uverite Jeremić: Učinićemo sve za status, ali Rezolucija 1244 je crvena linija EU ministri u ponedeljak o Srbiji i Kosovu

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U Republici Srbiji - ne može Republika Kosovo

Izvor: Mondo, 14.Jun.2012

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić poručio je u Beogradu, u obraćanju ministrima spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, da u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju, Kosovo može da učestvuje na sastancima isključivo kao nedržavni akter.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.