Izvor: Blic, 29.Dec.2017, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj protiv Specijalnog suda, američki ambasador upozorava na posledice

Ukoliko u kosovskom parlamentu dođe do glasanja za izmenu odluke o Specijalnom sudu za zločine tzv. OVK, Alijansa za budućnost Kosova, stranka premijera Ramuša Haradinaja glasaće za tu izmenu, dok američki ambasador Greg Delavi istovremeno upozorava da bi to moglo da izazove ozbiljne posledice za evropsku perspektivu Prištine.

To je potvrdio Haradinaj i ponovio da će poštovati svaku odluku koju kosovska skupština donese u vezi sa tim pitanjem.

Ako se izmena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odluke o Specijalnom sudu odobri, to neće "ukinuti" sud, ali će onemogućiti njegovo funkcionisanje u određenim aspektima, rekao je Haradinaj, preneo je prištinski portal Telegraf.

Kosovska skupština biće na zimskoj pauzi do 14. januara, nakon što je pre nedelju dana propao pokušaj sazivanja vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se razmotrilo ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Ambasador Delavi upozorio je da ukidanje zakona o Specijalnom sudu moglo i da izazove posledice u odnosima Prištine i SAD.

"SAD ne podržavaju ni to, niti bilo koje drugo nastojanje da se potkopa saradnja sa Sudom koji je, ja mislim, presudan u donošenju pravde žrtvama ratnih zločina i koji pokazuje spremnost Kosova da postane punopravni član međunarodne zajednice", rekao je za "Bota Sot" američki ambasador.

Delavi je rekao da je jasno da inicijativa za ukidanje suda dolazi od određenih pojedinaca.

"Duboko me razočarava svako ko bi žrtvovao interes države radi promocije ličnih interesa", dodao je Delavi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Haradinaj protiv Specijalnog suda, američki ambasador upozorava na posledice

Izvor: BKTV News, 29.Dec.2017

Alijansa za budućnost Kosova, stranka premijera Ramuša Haradinaja glasaće za izmenu odluke o Specijalnom sudu za zločine takozvane OVK, ukoliko u kosovskom parlamentu dođe do glasanja...Međutim, američki ambasador Greg Delavi istovremeno upozorava da bi to moglo da izazove ozbiljne posledice...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.