Američki ambasador o Kosovu: Retorika iz komunizma mora da prestane!

Izvor: Vesti-online.com, 17.Avg.2018, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki ambasador o Kosovu: Retorika iz komunizma mora da prestane!

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi izjavio je da veruju da do srži sporazuma između Kosova i Srbije treba da dođu sami učesnici dijaloga.

Kako je rekao, ima ograničenja u onome što će SAD prihvatiti kao rezultat dijaloga.

- Mi verujemo da do srži sporazuma Kosova i Srbije treba da dođu sami učesnici dijaloga. Ali ima ograničenja u onome što ćemo mi prihvatiti. Mi smo se opredelili za Kosovo, za njegov suverenitet i ekonomski uspeh. Mi smo u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << svesni istorijske ulogu koju su SAD odigrale da bi se okončao sukob na Balkanu uopšte i posebno na Kosovu - rekao je Delavi.

On je u video-poruci, objavljenoj na zvaničnom kanalu američke ambasade, naveo da pretnje i retorika iz dana komunizma moraju da prestanu.

- Svaki sporazum mora da osigura bezbednost za sve građane, uključujući osetljive grupe, kosovske Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu. U poslednjih nekoliko nedelja bilo je retorike koja nije od pomoći, uključujući pretnje i vrstu govora koje smo čuli u lošim starim danima komunizma. Ovo mora da prestane. Takve izjave podižu tenzije. Nasilje i pretnje nasiljem su neprihvatljive - poručio je Delavi, prenosi Kossev.

U video-poruci građanima naveo je i da SAD žele da pomognu da se postigne sporazum koji je "primenjiv, trajan i koji doprinosi stabilnosti u regionu".

- Ne želimo da se vratimo u stare dane; ne želimo da vidimo sporazum koji će stvoriti više problema nego što će ih rešiti - zaključio je Delavi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.