ZBOG VODOSTAJA DEŽURSTVA CELE NOĆI U Valjevu svi u pripravnosti, brana zaustavila IZLIVANJE KOLUBARE

Izvor: Press, 23.Jun.2020, 11:21

ZBOG VODOSTAJA DEŽURSTVA CELE NOĆI U Valjevu svi u pripravnosti, brana zaustavila IZLIVANJE KOLUBARE

Kabinet gradonačelnika je saopštio da će nadležne službe dežurati celu noć zbog pojačanih padavima i kiše koja je od 20 sati ponovo počela intezivno da pada na području Valjeva, s obzirom da su sve reke u porastu.
Foto:blic
- Reka Obnica je u značajnom porastu i zbog toga je podignut nivo reke Kolubare, pa je oko 18 časova iznosio od 140 do 160 cm. Na reci Kolubari još uvek ima puno prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u velikom koritu i za sada nema opasnosti od izlivanja ove reke. Obnica se izlila na nekoliko mesta i to na rečnim krivinama. Poplavila je pomoćne objekte, dok su stambeni objekti i stanovnici za sada bezbedni - navodi se u saopštenju iz kabineta gradonačelnika Valjeva.

Kako se dodaje, sve vodotokove drugog reda su obišli nadležni i uverili se da je situacija za sada stabilna, ali prema upozorenju RHMZ do ponoći se očekuje nastavak padavina i zbog toga može doći do plavljenja vodotokova. Zbog toga se apeluje na građane da pozovu broj 193 u slučaju da im je potrebna pomoć ili evakuacija.
Na reci Gradac nema značajnog povećanja vodostaja, iako se ona izlila na nekim mestima, ali kako su preneli meštani sela Pričević na obali Obnice, ova reka koja uz Jablanicu stvara Kolubari je za samo dva časa intezivnih padavina porasla za metar i po i poplavila nekoliko domaćinstava u Pričeviću i okolini, kao i preko sto njiva uzvodno od Valjeva prema Pričeviću i uzvodno od Pričevića. S obzirom na to da kiša još uvek pada i da su meteorolizi najavili da će padavine biti obilnije tokom noći, strahuju da će biti poplavljene i kuće, ekonomske zgrade i prodavcnice koje se nalaze u centru sela.

Foto: Predrag Vujanac / RAS Srbija
Jablanica Kolubara Rovna kiša Obnica Pričević izlivanje bujica poplave Valjevo
Veće izlivanje Kolubare u samom Valjevu i nizvodno od grada zaustavljeno je zahvaljujući brani “Rovni” na Jablanici, a u JP “Kolubara”, koje gazduje branom i akumulacijom, kažu da su prvi poplavni talas uspešno prihvatili.
- Visina vode u akumulaciji sada je 354 metra, a imamo prostora za prihvat još 11 miliona kubika vode i izvesno što se tiče sliva reka koje prima akumulacija, da grad nema razloga za bojazan. Kolubara je nabujala zbog reke Obnice koja je enormno nadošla. Jablanica je, s druge strane, na svom minimumu i pod kontrolom - kaže direktor “Kolubare” Zoran Mitrović.
On napominje da su u tom preduzeću uvedena 24-časovna dežurstva, a da se izveštaji na svaka dva sata šalju Sektoru za vanredne situacije MUP-a.
Po poslednjim merenjima, na području Valjeva od prošle noći palo je skoro 40 litara kiše.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.