Zukorlićeva kandidatura bruka i sramota za Islamsku zajednicu

Izvor: Vostok.rs, 09.Apr.2012, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zukorlićeva kandidatura bruka i sramota za Islamsku zajednicu"

09.04.2012. -

Najavljena kandidatura novopazarskog muftije Muamera Zukorlića za predsednika Srbije za sada je presedan nezabeležen u bilo kojoj evropskoj državi, a jedina zemlja koja poznaje ovakvu praksu je Iran, gde je na čelu države verski lider - ajatolah!

Iako kao i svaki drugi građanin Zukokorlić na kandidovanje ima pravo, ovaj presedan stručnjaci tumače kao kršenje Ustava islamske zajednice, ali i principa odvojenosti države i verskih zajednica. Teško je i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pretpostaviti kako bi zapadne demokratije reagovale da se na izbornom listiću nađe ime nekog od vladika SPC, ovako, za sada se niko sa zapada nije oglašavao.

Za razliku od Zukorlićevih saradnika, koji su ulazeći u politiku napustili pozicije u Islamskoj zajednici u Srbiji, on će u predsedničku trku ući sa svim obeležjima islamskog verskog velikodostojnika. Upravo to dovodi u pitanje legitimitet njegove odluke da se kandiduje za šefa države, što ne iznenađuje Aidu Ćorović, iz novopazarske organizacije "Urban in" koja kaže da je kandidatura samo kulminacija višegodišnje verbalne kampanje kojom Zukorlić želi da degradira izborni proces u Srbiji, jer je nelogično da posle poziva na bojkot državnih institucija Srbije on želi da stane baš na čelo te iste države.

Zukorlićev rival reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić kaže da je muftijina odluka najgrublje narušavanje Ustava Islamske zajednice nezabeležena u novijoj istoriji sekularizma. Prema njegovim rečima, reč je o megalomanu koji je nezajažljiv u svojim prohtevima i ciljevima.

Zilkić objašnjava da Ustav Islamske zajednice zabranjuje pravo bilo kom velikodstojniku, posebno u Srbiji i u Evropi, da se dok je pod odorom, pozicionira na političku funkciju.

Narodni poslanik i funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović kaže da je Zukorlićeva kandidatura bruka i sramota za Islamsku zajednicu i vernike kojima bi on trebalo da služi

I funkcioner Sandžačke demokratske partije Muamer Bačevac kaže da bi situacija da nije smešna bila tragična, a jedini racionalan razlog za muftijino kandidovanje, u koji će poverovati svako ko poznaje Zukorlića, jesu stotine hiljada evra, koje će on, kao kandidat na ovim izborima, prema važećem zakonu dobiti iz budžeta Srbije za troškove predizborne kampanje.

Izvor: Golos Rossii, foto: SXC.hu
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.