Važan zaokret u evropskoj integraciji Srbije

Izvor: S media, 01.Dec.2010, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važan zaokret u evropskoj integraciji Srbije

U evropskoj integraciji Srbije važan zaokret je odluka Saveta ministara Evropske unije da od Evropske komisije zatraži "mišljenje" o spremnosti Srbije za kandidaturu za članstvo u Uniji, izjavio je danas u Evropskom parlamentu Steven Vanakere, šef diplomatije Belgije, predsedavajuće EU.

Vanakere je dodao da je ta odluka Saveta ministara EU propraćena naglašavanjem ključnog uslova pune saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << s Haškim sudom, a to je poglavito hapšenje preostale dvojice optuženika.

Vanakere je u raspravi o Strategiji proširivanja EU naglasio da su, "uprkos naporima srpske vlade da preustroji pravosudje, nužni takodje snažniji napori u tom cilju, naročito za postizanje nezavisnosti sudstva i iskorenjivanje ozbiljnog problema korupcije i organizovanog kriminala".

Evropska komisija pita Srbiju

"Ja sam u regionalnoj ravni uputio čestitke srpskom predsedniku Borisu Tadiću u vodećoj ulozi za korake ka pomirenju u regionu, odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, kao i kad je u pitanju tragično nasledje masakra u Srebrenici", rekao je on.

Vanakere je podvukao zadovoljstvo EU zbog toga što je Srbija zajedno s Unijom izdejstvovala usvajanje rezolucije kojom se otvara mogućnost pregovora Beograda i Prištine uz podršku evropske dvadesetsedmorice.

On je pozvao da se brzo pokrene taj dijalog uz "usluge dobre volje" EU i visoke predstavnice Unije Ketrin Ešton.

Vanakere je rekao da na Kosovu povoljan razvoj predstavljaju decentralizacija, učešće kosovskih Srba na lokalnim izborima, jačanje saradnje s misijom vladavine prava Euleksom.

Ali je upozorio da "ozbiljnu zabrinutost na polju vladavine zakona posebno izaziva suzbijanje korupcije, organizovanog kriminala i 'pranja novca'".

Što pre ratifikovati S S P sa Srbijom

Belgijski ministar je dodao da, uz uvažavanje različitih stavova medju članicama EU oko statusa Kosova, povoljan razvoj predstavlja rešenost da se razmotri mogućnost sklapanja trgovinskog sporazuma EU s Kosovom, kao i pokretanje dijaloga o viznoj liberalizaciji, "pod uslovom, razume se, da se nastavi sprovodjenje akcionog plana o reintegraciji povratnika" na Kosovo.

Šef diplomatije zemlje koja predsedava EU je istakao da "posle oktobarskih izbora u Bosni i petnaest godina od sklapanja Dejtonskog sporazuma, gradjani Bosne i Hercegovine zaslužuju kvalitativan korak napred svoje zemlje ka evropskoj integraciji".

"Kad sam se prošlog meseca sastao s mojim kolegom iz BiH Svenom Alkalajem, zamolio sam ga da tu poruku prenese svim politčkim prvacima u BiH", rekao je on.

"U okviru potvrdjene evropske perspektive BiH, razne zajednice u toj zemlji moraju naći nužnu zajedničku osnovu za neophodne reforme. A to uključuje usaglašavanje s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, pospešenje delovanja domaćih institucija, što bi omogućilo usvajanje i primenu evropskih zakona, kao i ispunjavanje uslova za ukidanje Ureda visokog predstavnika" za BiH, ocenio je šef diplomatije Belgije.

Monopoli ugrožavaju Srbiju

Vanakere je podsetio da je Evroska komisija predložila da se Crnoj Gori odobri status kandidata za članstvo u EU.

EK je preporučila da "s obzirom na nepotpun, ali istinski napredak, Savet ministara da Crnoj Gori kandidatski status, ali da se početak pregovora odloži do ispunjenja sedam uslova".

To se, po njegovim rečima, "posebno odnosni na vladavinu zakona, reformu pravosudja, slobodu medija, izbornu reformu, kao i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala".

(Beta)
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.