U SRBIJI SE OTOPILA PODRŠKA EVROPI

Izvor: 011vodič.com, 14.Feb.2015, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SRBIJI SE OTOPILA PODRŠKA EVROPI

Istraživanja pokazuju da manje od polovine građana želi evrointegracije naše zemlje. Za članstvo u Uniji pre šest godina bilo čak 73 odsto, a danas svega 44
Podrška evropskom putu Srbije je u slobodnom padu. Trenutno 44 odsto građana želi u EU, a manja podrška zabeležena je jedino 2012, kada je iznosila 41 procenat.
Vrhunac podrške pridruživanju Uniji, prema istraživanjima Kancelarije za evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << integracije, zabeležen je 2009. godine, neposredno pre vizne liberalizacije, kada se „za“ izjasnilo 73 odsto građana i od tada, uz povremene skokove krivulja podrške, uglavnom, ide nadole.
Po pravilu, entuzijazam je rastao kad su iz Brisela stizale dobre vesti, a padao kad su ih zamenjivali novi zahtevi ili dugi periodi bez vidljivih rezultata na putu ka EU. Jedan od poslednjih skokova zabeležen je 2011, u vreme kada je Evropski parlament ratifikovao SSP, a tada je podrška integracijama dostigla 63 procenta.
Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da ga ne čudi pad podrške evrointegracijama, već to što ona nije još niža:
– Iz Brisela godinama stižu samo pretnje, zahtevi i ucene, a malo ili nimalo nagrada i „šargarepa“. U poslednje vreme nije se dogodilo ništa posebno što je uticalo na pad evroentuzijazma, već je to pre akumulirani efekat odnosa Brisela prema Srbiji. S druge strane, skokova je bilo uglavnom kada su nove garniture na vlasti davale vetar u jedra evrointegracijama, a to se poslednji put dogodilo 2012, kad je SNS na tu stranu privukao deo nekadašnjih evroskeptika.
Vukadinović sumnja da će otvaranje pregovaračkih poglavlja moći značajnije da podigne podršku građana i uveren je da će se rast evroskepticizma nastaviti:
– Ne vidim da je moguće podići evroentuzijazam, jer su potrošena sva obećanja i očekivanja.
Tako ne misli Laslo Varga, zamenik predsedika skupštinskog Odbora za evropske integracije, koji očekuje rast pozitivnih stavova prema EU kada budu otvorena prva poglavlja, ali i dalji pad ukoliko se to ne desi dovoljno brzo:
– Trenutni pad nije neprirodan, jer podrška varira i za to sad postoje bar dva razloga. Jedan je što se već dugo ne vidi napredak na tom polju, a drugi činjenica da u poslednje vreme imamo disonantne tonove u komunikaciji između Vlade i Evropske komisije.
Autori S. S. ROVČANIN – V. MIJATOVIĆ
Izvor Novosti, 12. februar 2015
The post U SRBIJI SE OTOPILA PODRŠKA EVROPI appeared first on Politika.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Vize

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.