Tanasković:Neizvesnost oko dnevnog reda IS Uneska

Izvor: Studio B, 11.Okt.2015, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanasković:Neizvesnost oko dnevnog reda IS Uneska

Srbija nema razloga za veliki optimizam, ali nismo sasvim bez šanse da se izbegne stavljanje na dnevni red zasedanja Izvršnog saveta Uneska zahtev Kosova za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji, izjavio je danas ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanas

U Parizu sutra počinje zasjedanje Izvršnog saveta Uneska, a na preliminarnoj agendi na dnevnom redu bi mogao da se nađe i zahtev Kosova za članstvo koji je u ime >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Kosova podnela Albanija.

Tanasković je preneo da se danas u Parizu, pred sutrašnje zasedanje Izvršnog saveta Umneska, obavlja puno bilaternih i multilateralnih konsultacija i da, kako je rekao, postoji "grozničava aktivnost predstavnika Kosova u ubeđivanju članica tog saveta u svoju stvar".

"Nemamo razloga za veliki optimizam, ali nismo sasvim bez šanse, jer je pomalo "čudan" sistem glasanja u Unesku, pošto se u konačnom skoru glasanja ne uzimaju u obzir glasovi uzdržanih zemlja, kojih će verovatno biti mnogo", objasnio je Tanasković za Radio Beograd.

On je, takođe, napomenuo da su u sastavu Izvršnog saveta Uneska, koji ima 58 zemalja članica, njih 32 priznale Kosovo i da se očekuje da će te zemlje glasati u prilog zahtevu Kosova.

Tanasković je, međutim, ukazao da raste broj država kojima je "nelagodno da se opredele između za i protiv" i da ako među tim državama bude i onih koje su priznale nezavisnost Kosova, otvara se prostor za pronalaženje nekog "trećeg puta" kojim bi se ova situacija mogla razrešiti.

Nismo sasvim  bez šanse, posebno kada je reč o Generalnoj konferenciji Uneska gde je potrebna dvotrećinska većina da bi neki zahtev prošao, rekao je Tanasković.

On je naglasio da Srbija ima ne samo mnogo prijatelja u svetu, već i dosta zemalja koje iz sopstvenih razloga, smatraju da nikako ne bi bilo dobro da se napravi ovakav presedan i naveo da su među tim zemljama Kina, Rusija, Indija, Brazil, Indonezija, koji čine većinu svetskog stanovništva.

 

 
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Agresivno lobiranje "prijatelja Kosova"

Izvor: Danas, 12.Okt.2015, 00:41

Pariz, Beograd - Na prvoj plenarnoj sednici 197. zasedanja Izvršnog saveta Uneska, koje se od 7. do 20. oktobra održava u Parizu, danas bi trebalo da se odluči da li će na dnevni red biti stavljen i zahtev samoproglašene kosovske države za članstvo u Svetskoj organizaciji za obrazovanje, nauku...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.