Taler: Srbija zanemarena u EP

Izvor: B92, 25.Okt.2010, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taler: Srbija zanemarena u EP

Beograd -- Slovenački poslanik u Alijansi socijalista i demokrata Evropskog parlamenta Zoran Taler kaže da je Srbija neopravdano zanemarena u tom telu.

Taler je inače u EP pokrenuo inicijativu za osnivanje neformalne parlamentarne grupe "Prijatelji Srbije".

On je za "Politku" rekao da je članstvo u toj grupi dosad zatražilo 38 poslanika različitog porekla i političke orijentacije i da veruje da će klub uskoro biti proširen.

"Osnivanje ove grupe mi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se učinilo kao jednostavna ideja - kako da napravimo podlogu preko koje možemo da ojačamo našu komunikaciju sa Srbijom, a kada to kažem ne mislim samo na političku dimenziju", kazao je Taler, bivši ministar spoljnih poslova Slovenije i izvestilac EP za Makedoniju.

Taler je rekao "Politici" da je primetio da je Srbija nepravedno malo prisutna u EP i u drugim evropskim institucijama.

"Kada kažem Srbija, mislim i na privredu, ekonomiju, medije, kulturu, umetnost i sve ostalo, a ne samo na političku dimenziju", kazao je Taler.

On je istakao da grupa "Prijatelji Srbije", koja okuplja poslanike EP iz različitih političkih grupa i država, može da bude "jedna karika u lancu" intenzivne komunikacije i razmene mišljenja tri glavne institucije EU: Parlamenta, Komisije i Saveta.

"To je relativno komplikovan i ne uvek vidljiv mehanizam koji na kraju dovodi do jedinstvene politike o većini pitanja", kazao je Taler.

On je naveo da je "Srbija sada u stvarno zanimljivom razdoblju posle prekretnice koja je postignuta inteligentnom diplomatijom pre svega predsednika Borisa Tadića".

"Taj dogovor o rezoluciji UN i usaglašavanje 27 zemalja EU i Srbije je pozitivna strana nove medalje. Preko noći se izuzetno povećala volja u EU da pozove Srbiju da se brže kreće prema članstvu", kaže Taler.

„Na drugoj strani je i mogućnost da to ostane samo neiskorišćena prilika. To se takođe može desiti. Znamo da ima puno snaga u Srbiji koje nisu za brzo napredovanje Srbije ka EU, a ima i u EU onih koji bi odugovlačili. Mislim da je sada važno da se Srbija, ne samo po političkoj liniji, nego i iz ostalih resursa pozitivno predstavi u EU", dodaje on.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.