Status kandidata za članstvo u EU 2011.

Izvor: Glas javnosti, 27.Okt.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Status kandidata za članstvo u EU 2011.

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izrazio je danas nadu da će 2011. biti godina kada će Srbija zvanično dobiti status kandidata za članstvo u EU i istakao da je članstvo u Uniji "centralni strateški prioritet" Srbije.

Posle razgovora sa češkim ministrom spoljnih poslova Karelom Švarcenbergom, Jeremić je rekao da će Srbija učiniti sve da period do dobijanja statusa kandidata bude najkraći mogući.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
"U Luksemburgu je juče postignuta velika, važna odluka na putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU. Češka i Srbija to smatraju važnim zajedničkim uspehom.  Pred nama je složen period u kojem će biti mnogo posla i u kojem ćemo morati da pokažemo ozbiljnost, kapacitet i rešenost da istrajemo na putu ka Evropskoj uniji", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Češka je "jedan od najglasnijih podržavalaca" Srbije i zemalja zapadnog Balkana na putu ka EU.

Šef češke diplomatije je istakao da je juče bio važan dan "za Evropu i za Srbiju" i da jučerašnje prosleđivanje kandidature Evropskoj komisiji pokazuje da Srbija ima mnogo prijatelja u Evropi.

On je rekao da je Srbiji "otvoren put" ka EU i preneo svoje iskustvo iz vremena kada je Češka započinjala taj proces i kada se, kako je rekao, osećao "frustrirano".

Rekao je da je ranije mislio da je partnerstvo Unije sa zemljom koja treba da postane članica EU "nešto lepo, poput veridbe", ali da je uvideo da je to zapravo ispit, odnos učenika i nastavnika.

"Nemojte se osećati frustrirano", poručio je Švarcenberg, koji je preneo da je juče u Luksemburgu vođena "zanimljiva debata koja je pokazala da Srbije ima mnogo prijatelja i da nije sama".

On je kazao da Kosovo nije uslov koji je postavljen Srbiji na putu ka EU, ali da je potrebno ostvariti "konkretnu, zdravu saradnju" u regionu zapadnog Balkana.

Govoreći o saradnji u regionu, Švarcenberg je istakao značaj ekonomskih pitanja i privlačenja investicija za koje je, kako je rekao, "važno stvoriti bezbedno okruženje".

Jeremić je izrazio nadu da priznavanje Kosova nikada neće biti formulisano kao uslov Srbiji, jer je to "uslov koji Srbija neće moći da ispuni".

Na susretu je bilo reči i o bilateralnim odnosima, razvoju ekonomskih, kulturnih i drugih veza. Jeremić je najavio da će premijer Srbije Mirko Cvetković posetiti Češku u narednih nekoliko nedelja, kao i da će ekonomska pitanja biti najvažnija tema razgovora sa češkim zvaničnicima.

Status kandidata!!! Bravo Kockasti. Ti si uspeo u zivotu
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.