Sremni za pregovore i članstvo u EU

Izvor: B92, 19.Sep.2011, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sremni za pregovore i članstvo u EU

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio da je Srbija ispunila uslove ne samo za pregovore , već i za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu u EU.

Ipak, kaže Đelić, u tom procesu postoje i otežavajuće okolnosti.

"Ako bi se gledali samo kopenhaški kriterijumi, nema sumnje da je Srbija ispunila sve uslove, ne samo za dobijanje statusa već i za datum početka pregovora o članstvu", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazao je Đelić u intervjuu za Blic.

Đelić, ipak, dodaje da postoje dve otežavajuće okolnosti.

"Jedna se tiče velike krize kroz koju prolazi Evropa, a druga pokušaja Prištine i jednog dela međunarodne zajednice da izvuče što više ustupaka od Srbije u ovom delikatnom trenutku", kazao je potpredsednik Vlade.

Đelić se osvrnuo i na predstojeći susret sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, navodeći da će evropskom zvaničniku poručiti da će zakoni o restituciji i javnoj svojini biti izglasani u roku.

"Predstaviću komesaru i celoj ekipi Evropske komisije koja se bavi zapadnim Balkanom i amandmane koje će Vlada usvojiti, a koji pokazuju da su sve sugestije EK usvojene, kao i jedan broj dodatnih sugestija koje treba da obezbede podršku većine u Parlamentu", kazao je Đelić.

On je precizrao da su usvojene sugestije koje se tiču borbe protiv korupcije. Prema Đelićevim rečima postignut je i dogovor sa vlastima u Vojvodini, kao i predstavnicima manjina, pa se očekuje i njihova podrška zakonima o javnoj svojini i rehabilitaciji.

Đelić poručuje da ipak ne treba biti "lažno naivan" i misliti da odluka o statsu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji neće zavisiti od situacije na Kosovu.

Đelić će u okviru dvodnevne posete Briselu razgovarati sa predstavnicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta i otvoriti "Dane Srbije u Evropskom parlamentu".
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Zaslužili smo i datum i status

Izvor: S media, 19.Sep.2011

Prema kopenhaškim kriterijumima, Srbija ispunila uslove, ne samo za dobijanje statusa već i za datum početka pregovora o članstvu,kaže Đelić.Otežavajuće okolnosti su kriza u Evropi i pokušaj Prištine i dela međunarodne zajednice da izvuče što više ustupaka od Srbije. ..Poručiću Štefanu...

Nastavak na S media...

Ispunili smo kriterijume za status kandidata

Izvor: Mondo, 19.Sep.2011

Božidar Đelić ocenio je da je Srbija ispunila uslove ne samo za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, već i za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu.

Nastavak na Mondo...

Kosovo utiče na odluku o statusu

Izvor: Šumadija Press, 19.Sep.2011

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio da je Srbija ispunila uslove ne samo za pregovore, već i za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu u EU.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.