Srbija ispunila deo uslova za ulazak u „Evrotransplant”

Izvor: Politika, 02.Nov.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ispunila deo uslova za ulazak u „Evrotransplant”

Preliminarno članstvo naše zemlje u međunarodnoj organizaciji za posredovanje i koordinaciju organa možda u januaru 2011. godine

Srbija je ispunila neke od uslova za ulazak u međunarodnu organizaciju za posredovanje i koordinaciju organa „Evrotransplant”, a preliminarno članstvo u ovom udruženju moglo bi da se ostvari u januaru 2011. godine, čime bi deca i neki hronični bolesnici koji čekaju na transplantaciju dobili neophodne organe. To je najavljeno juče u Vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije prilikom potpisivanja pisma o nastavku saradnje o ulasku Srbije u tu organizaciju između ministra zdravlja dr Tomice Milosavljevića i Bruna Majsera, direktora „Evrotransplanta”.

Ministar Milosavljević je objasnio da se u Srbiji na listama čekanja nalaze 884 osobe za transplantaciju bubrega i 49 za presađivanje jetre.

– Do januara 2011. godine, za kada je zakazan sastanak direktora Borda „Evrotransplanta”, biće učinjeni dodatni napori za preliminarno članstvo naše države u tu organizaciju, da bismo mogli da se pohvalimo činjenicom da je u našoj zemlji uspostavljeno celodnevno dežurstvo u Upravi za biomedicinu, da su liste čekanja usklađene sa evropskim standardima, da je ubrzan proces edukacije. Poslednjih godinu i po dana imamo intenzivne kontakte sa „Evrotransplantom” i nadam se da će razmena pisama ubrzati aktivnosti po pitanju našeg članstva – istakao je Milosavljević.

Članice Međunarodne fondacije „Evrotransplant”, koja posluje 40 godina i „pokriva” oko 130 miliona stanovnika, jesu Austrija, Nemačka, Slovenija, Holandija, Luksemburg, Belgija i Hrvatska. Za pristupanje organizaciji važno je da broj kadaveričnih donora (onih koji se nalaze u stanju moždane smrti) bude deset na milion stanovnika.

Trenutno je u Srbiji izdato 45.000 donorskih kartica, a važno je da svaka ustanova ima formiran tim za transplantaciju, da se razvije mreža donorskih bolnica za utvrđivanje moždane smrti.

Bruno Majser je objasnio da je Srbija već ispunila neke od uslova za članstvo u „Evrotransplantu”, ali da je među najvažnijim koje tek treba ispuniti osnivanje laboratorije za tkiva sa odgovarajućim akreditacijama i obezbeđivanje logistike prilikom transporta organa, recimo kada hitno treba dopremiti neki organ do pacijenta u Beogradu ili nekom drugom mestu. On je naglasio da akreditovana laboratorija već postoji u Novom Sadu, a da je Beograd na dobrom putu da je osnuje.

– Svi pacijenti u Srbiji koji čekaju na transplantaciju dobiće potreban organ kada vaša zemlja postane punopravni član „Evrotransplanta”. Članstvo u ovoj organizaciji je korak više za Srbiju u pravcu Evropske unije – rekao je Majser.

D. Davidov-Kesar

objavljeno: 03.11.2010.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.