Simić: Članstvo u EU je jako daleko

Izvor: B92, 13.Sep.2012, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: Članstvo u EU je jako daleko

Beograd -- Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio da je perspektiva članstva u EU postala "jako daleka i krajnje neizvesna".

Komentarišući objavljivanja uslova Nemačke za pridruživanje Srbije EU, Simić kaže da tu nema mesta zapeti nego da je to 'tačka na i' o uslovima koje je ta zemlja postavila Srbiji za pregovore i članstvo u EU.

"Što se tiče Nemačke, nema Nemci su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novoj vlasti u Srbiji poručili da ne bi trebalo da ima iluzije da članstvo u EU i datum za početak pregovora o članstvu može očekivati u dogledno vreme i bez ispunjavanja dugog spiska zahteva", rekao je Simić.

Simić je dodao da se može razgovarati o tome da li je to samo posledica promene vlasti u Beogradu ili je Srbija otišla unazad od februara, kada je dobila status kandidata za EU.

Nemačka će tražiti od Srbije da pre početka pristupnih pregovora sa EU potpiše sa Prištinom obavezujući ugovor o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa, izjavio je ranije danas u Beogradu visoki predstavnik vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije Andreas Šokenhof.

Šokenhof je izneo i sedam uslova nemačkog Bundestaga za početak pregovora Srbije o člastvu u EU, među kojima su ukidanje "parlalelnih struktura" Srbije na severu Kosova, vidljivi napredak u pregovorima sa Prištinom, konitunirani uticaj Beograda na Srbe sa severka Kosova da aktivno saradjuju sa Euleksom i Kforom, normalizacija odnosa sa Kosovom i rasvetljavanje napada na Ambasadu SAD u Beogradu u februaru 2008. godine. Podsetimo, predsednik Odbora Bundestaga za spoljnu politiku Rupreht Polenc izjavio je juče da će Srbija morati da prizna Kosovo i to znatno pre samog pristupanja EU, dok je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, koji je takođe iz Nemačke, izjavio da njegova izjava da Srbija treba da prizna Kosovo ukoliko želi u EU predstavlja individualnu procenu zasnovanu na realnosti i pragmatizmu.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.