Ratifikacija SSP sledeće nedelje

Izvor: RTS, 14.Jan.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratifikacija SSP sledeće nedelje

Usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije zakazani za početak sledeće nedelje. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić očekuje da Srbija, naredne godine, stekne status kandidata za članstvo u EU.

Trebalo bi da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU bude ratifikovan u Evropskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parlamentu u utorak, 18. januara. Usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, koju podnosi Jelko Kacin, zakazano je za dan kasnije.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je 29. aprila 2008. godine, u Luksemburgu, potpisao Božidar Đelić, do sada je ratifikovalo 13 članica EU, među kojima prva Španija, 21. juna 2010. godine, a očekuje se da će preostalih 14 članica to učiniti u najskorije vreme.

U sredu, 19. januara u Evropskom parlamentu biće održana debata i glasanje o Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji, koju treba da podnese izvestilac Jelko Kacin.

Kacinov izveštaj o napretku Srbije, u kojem se preporučuje ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Komitet za spoljne poslove usvojio je 1. decembra 2010, sa 51 glasom "za", tri "protiv" i dva uzdržana.

Posle usvajanja izveštaja i preporuke da se ratifikuje Sporazum sa Srbijom, Kacin je rekao da Vlada Srbije sada treba da učini dodatne napore i postigne rezultate u saradnji sa Haškim tribunalom i predstojećem dijalogu sa Prištinom i naglasio da reforma pravosuđa, takođe, predstavlja veliki izazov.

"Pozdravljam poruke srpskih vlasti da se ova pitanja veoma ozbiljno shvataju i nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti biti svedoci vidljivog napretka", rekao je Kacin.

Đelić pred Evropskim parlamentom

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, u ponedeljak uveče, obratiće se Komitetu Evropskog parlamenta za spoljne poslove i poslanicima izneti planove Beograda za 2011. godinu u pogledu procesa evropskih integracija.

Kako je Tanjugu rečeno u kabinetu potpredsednika Vlade, Đelić će poslanike obavestiti o očekivanjima Srbije da u narednoj godini stekne status kandidata za članstvo u Uniji i, eventualno, započne predpristupne pregovore.

Đelić će, takođe, govoriti o planovima Srbije u vezi sa Dunavskom strategijom, evropskim programom u kome učestvuju sve države dunavskog sliva i njihovi neposredni susedi: Nemačka, Austrija, Slovačka, Češka, Mađarska, Slovenija, Rumunija i Bugarska, u okviru EU, i Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Moldavija i Ukrajina.

Potpredsednik Vlade Srbije trebalo bi da se, u utorak, sastane i sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Tornbjornom Jaglandom sa kojim će, pored ostalog, razgovarati o budućim planovima Srbije u okviru Saveta Evrope, politici Srbije u inkluziji romske populacije, za šta je Đelić nacionalni koordinator.

Božidar Đelić će razgovarati i o izveštaju Dika Martija, koji će se naći na usvajanju pred poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 25. januara.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.