RUMUNIJA: NIJE REČ O BLOKADI VEĆ O GARANCIJAMA SRBIJE

Izvor: Kurir, 29.Feb.2012, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUMUNIJA: NIJE REČ O BLOKADI VEĆ O GARANCIJAMA SRBIJE

BRISEL - Šef rumunske diplomatije Kristijan Đakonesku izjavio je da Rumunija nije blokirala odluku o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, već samo traži "normalne" garancije za vlašku zajednicu u Srbiji

BRISEL - Šef rumunske diplomatije Kristijan Đakonesku izjavio je da Rumunija nije blokirala odluku o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, već >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << samo traži "normalne" garancije za vlašku zajednicu u Srbiji.

"Nije reč o blokadi", kazao je Đakonesku navodeći da je "Rumunija zauzela opravdanu poziciju da stane u odbranu prava manjina u regionu zapadnog Balkana, koji ima složenu istoriju u toj oblasti".

Đakonesku je za Agenciju Frans pres istakao da je Rumunija pristala na preporuku da se Srbiji odobri status kandidata pošto je dobila uveravanja da će Evropska komisija, između ostalog, sačiniti izveštaj o napretku u pogledu prava manjina do septembra ove godine.

Šef rumunske diplomatije je, takođe, izrazio uverenje da će Rumunija i Srbija "što je pre moguće" potpisati protokol o manjinama. Pored toga, Đakonesku je potvrdio da će Rumunija lobirati za podršku na predstojećem samitu kako bi promenila odluku EU da ne odobri Bukureštu da se priključi "šengenskoj zoni".

AFP navodi da je sef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izrazio žaljenje što danas nije donesena odluka o kandidaturi Srbije zbog stava Rumunije, ističući da "to nije evropski duh".

"Sa stanovišta Nemačke, bilo bi podesno i pravedno da je konačna odluka donesena danas. Ovo nije evropski duh", rekao je Vestervele. "Ishod je samo preporuka, jer Rumunija nije mogla da donese konačnu odluku", kazao je on.

AFP prenosi da je odluka o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo Srbije u EU odložena na današnjem sastanku evropskih ministara u Briselu do samita 1. i 2. marta jer je Rumunija neočekivano zatražila garancije za vlašku manjinu u Srbiji.

Rumunija je u poslednjem minutu odbila da pristane na odluku, zbog čega su diplomate žučno razgovarale u potrazi za kompromisom, navodi AFP.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.