Izvor: Danas, 11.Nov.2015, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propast prijema

To što je propao predlog za prijem Kosova u članstvo Uneska zbog nedostajuća tri glasa za dvotrećinsku većinu, svakako je pozitivan poen za spoljnu politiku Srbije. Međutim, za taj pozitivni poen mnogo su više zaslužna pravila svetske organizacije nego titanska diplomatska borba, kako su to u Beogradu predstavili slavodobitno državni i crkveni zvaničnici.

I to prosto se utrkujući u isticanju sopstvene uloge u pridobijanju svakog pojedinačnog glasa. Gotovo, kao u vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << steroid diplomatije Vuka Jeremića, i njegovih svetskih turneja za prikupljanje glasova o pitanju da li je kosovska nezavisnost u skladu sa međunarodnim pravom. Kao da uostalom Bojan Pajtić još u četvrtak nije saopštio da je nemoguće da Kosovo sakupi dve trećine glasova i da se preterano ističu diplomatska nastojanja Srbije, nakon čega je bio izložen kanonadi osuda u pisanim izjavama čelnika SNS i Srpske liste.

Međutim, nikakvo samoisticanje sopstvenih zasluga, pa ni otužni patos koji prati slavljenje tih zasluga u delu štampe, ne menja na činjenici da je Priština doživela neuspeh. I to pre svega politički, pošto će institucionalno svakako imati drugu priliku da pokuša ponovo. Jer, pokazalo se da lobiranje i prečice, i grubo zaobilaženje briselskog procesa u koji je Srbija ušla, i to valja podsetiti posle odluke Međunarodnog suda, ne daju uvek rezultat.

Jer, ako se pretenduje na međunarodni kapacitet, moraju se prihvatiti i poštovati ustanovljena pravila, i napose, rešenje tražiti u procesu pregovora i dijaloga. Čak i kada na unutrašnjem planu postoji žestok pritisak opozicije. Potpuno je jasno da će se vlast u Prištini, posle Uneska, suočiti sa jačanjem opozicionih protesta. Stoga je i sa tog aspekta bilo racionalnije izbeći taj lobistički marš u pozadini na UN, i u dogovoru sa Beogradom, uz posredstvo EU, naći obostrano prihvatljivo rešenje. Neki koraci su i učinjeni - po tvrdnjama iz Prištine - date su garancije da se ime imovine SPC neće menjati, ali zaista, posle iskustva iz 2004, potreban je jači mehanizam za obavezivanje na zaštitu crkava i manastira.

Srbija se u Unesku borila da se sva pitanja kulturne baštine rešavaju dijalogom, a ne političkim preglasavanjima i konfrontacijom, objavio je iguman manastira Dečani Sava Janjić odmah po ishodu glasanja u Parizu. Ta rečenica najbolje definiše uspeh Beograda, kao što je sam iguman i najpozvaniji da je izgovori, jer je najaktivnije i najprisutnije na društvenim mrežama parirao diplomatskoj kampanji Prištine.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.