Priština povukla zahtev za članstvo u Interpolu

Izvor: RTS, 15.Okt.2019, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština povukla zahtev za članstvo u Interpolu

Prištinske vlasti su povukle zahtev za članstvo u Interpolu, naveo je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović. Ramuš Haradinaj uputio pismo Skupštini Interpola u kojem navodi da se povlači prijava za članstvo.
"Velika pobeda Srbije i međunarodnog prava! Zahvaljujući ogromnom radu delegacije Republike Srbije, aplikacija takozvanog Kosova je povučena neposredno pred početak Generalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skupštine Interpola u Santjagu!", napisao je Nebojša Stefanović na Tviteru.

"Zahvaljujući ogromnom radu naše delegacije, delegacije Srbije, svih ljudi koji su u tome učestvovali u prethodnih godinu dana, uspeli smo da dobijemo jednu značajnu diplomatsku pobedu", naglasio je Stefanović.
Prema njegovim rečima, zahvaljujući tome što je najveći broj zemalja koje su članice Generalne skupštine Interpola doneo odluku da ne podrži aplikaciju prištinskih institucija, sam zahtev Prištine da bude deo Interpola povučen je neposredno pred sednicu.

"Ovo smatram značajnom pobedom, jer je to pobeda međunarodnog prava, pobeda policije i pobeda svih onih država koje su govorile u prilog tome da ne smemo da dozvolimo politizaciju jedne takve policijske organizacije", istakao je Stefanović.
Ministar je zahvalio svim ljudima u timu, ali i svima onima koji su pomogli i radili u prethodnom periodu da pomognu da bude ostvaren takav rezultat za Srbiju.

"Hoću da se zahvalim svim zemljama koji su bile sa Srbijom na stavu zaštite međunarodnog prava i onima koji su zajedno sa nama lobirali da rezultat bude ovakav. Hvala građanima Srbije koji su nas podržali i verovali u našu delegaciju. Hvala svima koji su pružili podršku. Ovo je veliki dan za pobedu međunarodnog prava i veliki dan za Srbiju", naglasio je Stefanović.
Kako RTS saznaje iz diplomatskih izvora, Priština je povukla zahtev sat vremena pre početka sednice Generalne skupštine Interpola.
U tom trenutku su shvatili prebrojavajući glasove delegata koji bi bili na njihovoj strani da će doživeti debakl ukoliko dođe do izjašnjavanja država članica.
Haradinaj: Odlažemo kandidaturu do sledećeg zasedanja 
Premijer privremenih prištinskih institucija u ostavci Ramuš Haradinaj uputio je pismo Skupštini Interpola u kojem saopštava da se povlači prijava za članstvo u Interpolu, prenosi Kosovo onlajn.  
"Imajući u vidu da su na Kosovu 6. oktobra organizovani izbori za parlament, ljubazno vas molim da zahtev za našu aplikaciju za članstvo bude odložen do sledećeg zasedanja Generalne skupštine Interpola", napisao je Haradinaj.
Prethodno je Nebojša Stefanović uoči početka sednice Generalne skupštine Interpola u Čileu zahvalio svima koji poštuju teritorijalni integritet Republike Srbije.
Upozorio je da bi eventualni prijem Kosova u Interpol imao dalekosežne posledice i ugrozio borbu protiv kriminala u svetskim okvirima.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.