Predlog za prijem Kosova u Unesko uvršten u dnevni red

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2015, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog za prijem Kosova u Unesko uvršten u dnevni red

Izvršni savet Uneska usvojio je danas dnevni red na kojem se nalazi i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

U raspravi nakon usvajanja dnevnog reda, neslaganje sa odlukom da se prijem Kosova uvrsti u dnevni red izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine.

O predlogu za prijem Kosova moglo bi se raspravljati i glasati oko 20. oktobra, pred kraj zasedanja Izvršnog saveta koje traje do 22. oktobra.

Odluka se donosi većinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glasova, a ako predlog bude prihvaćen, konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo doneće Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Zahtev za prijem Kosova u Unesko je formalno podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja.

U obrazloženju dokumenta pripremljenog za Izvršni savet Uneska navodi se da je u ime Kosova zahtev za prijem u Unesko podneo zamenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

U predlogu odluke navodi se da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".

Zahtev Albanije za prijem Kosova u Unesko podržali su SAD, Nemačka, Britanija, Francuska, Austrija, Slovenija, Irska, Holandija, Luksemburg, Danska, Finska, Švedska, Turska, kao i Estonija, Letonija i Litvanija.

Zahtev su podržali i Ujedinjeni Arapski Emrati, Saudijska Arabija, Katar i Kuvajt.

Prijem Kosova u Unesko podržali su i Bahrein, Belize, Burkina Faso, Čad, Kostarika, Obala Slonovače, Dominikanska Republika, Salvador, Gabon, Gambija, Gana, Grenada, Gvineja, Haiti, Honduras, Jordan, Lesoto, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Senegal, Somalija, Južni Sudan, Togo, Tanzanija i Vanuatu.

Vučić: Nisu ispunjeni elementarni uslovi

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je juče uputio pismo svim članicama UNESKO, ističući da se radi o pitanju od najvećeg značaja za Srbiju.

"Budući da se Kosovo ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, evidentno je da nisu ispunjeni elementarni uslovi za razmatranje bilo kog pitanja u vezi sa prijemom Kosova u punopravno članstvo UNESKO", naveo je Vučić u pismu.

"Razmatranje zahteva za prijem Kosova u UNESKO predstavljalo bi grubo kršenje pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti i bilo bi u suprotnosti sa članom 25. Povelje UN, u kome se navodi da su članovi UN saglasni da prihvate i izvršavaju odluke SB u saglasnosti sa ovom Poveljom. Time bi se stvorio opasan presedan", upozorio je premijer.

Vučić je rekao i da je Vlada Republike Srbije u punoj meri posvećena dijalogu između Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU. U tom procesu mnoga kompleksna pitanja, od izuzetnog značaja za stabilizaciju prilika u regionu i normalizaciju odnosa, su rešena.

"Ipak, o zaštiti spomenika kulture i imovini Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji se, do sada, u Briselu nije razgovaralo. U tom smislu, jednostrani pokušaji poput zahteva za članstvo tzv. Kosova u UNESKO nas vraćaju u prošlost i narušavaju atmosferu podsticajnu za dijalog koji se nalazi u vrlo delikatnoj fazi. Time bi se faktički onemogućilo da se i po ovom pitanju postigne obostrano prihvatljivo rešenje za ovo, za našu stranu, jedno od najosetljivijih pitanja", rekao je on.

Premijer Srbije je, takođe, istakao da Priština nema ni moralno pravo da traži članstvo u UNESKO, jer je svojim činjenjem u prethodnom periodu nedvosmisleno demonstrirala da nema ni sposobnost ni volju da ispuni obaveze koje proizilaze iz članstva u toj Organizaciji.

"Sa ciljevima UNESKO nesumnjivo su nespojivi namerno, sistematsko, vandalsko uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika svojih sugrađana, koji datiraju još iz XI veka. Od završetka sukoba 1999. i raspoređivanja međunarodnih snaga, u miru, ukupno 141 srpski pravoslavni hrišćanski objekat potpuno je uništen ili značajno oštećen, a sam UNESKO je četiri bisera svetske baštine: manastir Dečane, Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Crkvu bogorodice Ljeviške stavio na Listu svetske baštine u opasnosti", naveo je Vučić.

On je članice UNESKO podsetio da se na mnogim uništenim objektima još se mogu videti parole tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i pretnje Srbima, a u novije vreme i grafiti u slavu organizacije Islamske države, čiji su metodi rušenja kulturnih i verskih objekata, nažalost, odavno na delu na prostoru Kosova i Metohije.

Takođe, naglašava Vučić, iz Prištine se ni danas ne mogu čuti reči osude ovakvih sramnih zločina nedostojnih 21. veka, niti ima spremnosti da se njihovi počinioci pronađu i kazne.

"Utoliko, ili naročito zbog toga, licemerno zvuči objašnjenje svih koji kažu da će prijemom Kosova u UNESKO, srpska kulturna baština biti bolje zaštićena, jer niko ni iz jedne od srpskih crkava ili manastira, nije tražio ni takvu zaštitu, ni takvu podršku. Naprotiv", naglasio je premijer.

Šef diplomatije Ivica Dačić ističe da je Srbija u nepovoljnoj situaciji kada je reč o zahtevu KiM za prijem u UNESKO, jer je većina članica Izvršnog saveta te organizacije priznala njenu nezavisnost, ali je poručio da će Srbija uraditi sve što može i da je stav da do glasanja ne bi trebalo ni da dođe.

On je, gostujući u Vestima B92, naglasio da postoje zemlje članice UNESKO, koje nisu priznale KiM, a trpe ogroman pritisak da budu uzdržane ili da ne učestvuju u glasanju, kao i zemlje koje su priznale KiM, ali će biti uzdržane, jer smatraju da je preuranjen zahtev za članstvo KiM u UNESKO.

"U Izvršnom savetu UNESKO, od 58 članica, 32 su priznale KiM i to nas dovodi u nepovoljnu situaciju na samoj sednici. Pokušaćemo da uradimo sve što možemo, brojke nisu na našoj strani, kad je reč o Izvršnom savetu, bez obzira što su pravda i istina na našoj strani, što ponekad nije dovoljno", rekao je Dačić.

On je ponovio da je stav Srbije da do glasanja ne bi trebalo ni da dođe, već da bi dijalog u Briselu trebalo da bude prioritet.

I ambasador Srbije pri UNESKO Darko Tanasković kaže da Srbija nema razloga za veliki optimizam, ali da nismo sasvim bez šanse da se izbegne stavljanje na dnevni red zasedanja Izvršnog saveta UNESKO zahtev Kosova za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

Tanasković je ukazao da raste broj država kojima je "nelagodno da se opredele između za i protiv" i da ako među tim državama bude i onih koje su priznale nezavisnost Kosova, otvara se prostor za pronalaženje nekog "trećeg puta" kojim bi se ova situacija mogla razrešiti.

Selaković: Manevarski prostor Srbije izuzetno mali

Ministar pravde Nikola Selaković danas je povodom zahteva Kosova za prijem u Unesko izjavio da je manevarski prostor Srbije izuzetno mali, ali da još ništa nije gotovo.

"Situacija nije laka. Država je pokrenula opsežnu diplomatsku aktivnost tim povodom. Ništa još nije gotovo. Mi se uvek borimo do kraja, pa i kad ne uspemo, nastavljamo. Od ovoga niko nema pravo nikada da odustane", rekao je Selaković u Beogradu.

On je upitao šta Srbija može da uradi u toj većini koja glasa, a među kojima su i države koje su pre 16 godina bombardovale Srbiju kako bi joj oteli jedan deo njene teritorije.

"Ako je neko bio u stanju to da uradi, zašto ne bi bio u stanju i da uradio ovo", kazao je Selaković

Izvršni savet Uneska danas u Parizu treba da odluči da li će na dnevni red zasedanja uvrstiti i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

Odalović: Državama se daju svi kulturni spomenici, a Kosovo to nije

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da očekuje da se na dnevni red sednice Izvršnog odbora UNESKO ne uvrsti rasprava o prijemu Kosova u tu organizaciju.

Odalović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, ocenio da se pokušava da se Kosovo posredno prizna kao država kroz članstvo u svetskim organizacijama.

"Državama, što Kosovo nije, daju se svi kulturni spomenici. Ja se nadam da će politika biti u drugom planu, da će prevladati ono što je Unesko", kazao je Odalović.

On je dodao da smatra da srpska kulturna baština na Kosovu treba da bude predmet pregovora Beograda i Prištine u Briselu. Kako je naveo, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN policija Srbije može da se vrati na Kosovo u određenom broju, a "naročito da čuva srpske manastire".

"Ono što se dogodilo 2004. godine pokazalo je da međunarodna zajednica nije odgovorila zadatku i dozvolila je da se tada razaraju najveći kulturni spomenici. Samo su Italijani odbranili Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane. Sliku iz Podujeva (na kojoj mladić u neredima pokušava da skine krst sa crkve), koja govori sve, treba ponavljati", rekao je Odalović.

Koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) Ljubomir Marić kazao je da Srbi u kosovskim institucijama mogu samo da rade na donošenju boljeg zakona o kulturnom nasleđu, jer je, kako je naveo, prethodni bio užasan, ukidao je Srpsku pravoslavnu crkvu i poznavao samo pravoslavnu crkvu, tako da SPC nije imala ingerencije nad svojom imovinom.

"Kako neko ko je do juče palio srpske crkve može danas da se brine o njima", upitao je Marić gostujući na RTS.

On je, govoreći o briselskim pregovorima, kazao da Priština ne poštuje dogovor o ZSO i da to pravda neredima u skupštini, a da je srpska strana počela da radi na izradi statuta ZSO.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.