Poslanike više ne vezuju blanko ostavke

Izvor: Studio B, 25.Maj.2011, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanike više ne vezuju blanko ostavke

Poslanici republičkog parlamenta usvojili su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i time ukinuli problematičnu praksu blanko ostavki.

Usvajanje ovakvog rešenja bio jedan od uslova za dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Za izmene Zakona od 128 prisutnih glasalo je 119 poslanika vladajuće većine, a glasanju nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Usvojenim izmenama Zakona propisano >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je da poslanik lično podnosi ostavku, overenu, predsedniku skupštini Srbije u roku od tri dana od dana overe, a utvrđeno je i da se poslanički mandati dodeljuju prema redosledu sa izborne liste.

U slučaju da poslaniku mandat prestane pre isteka vremena na koji je izabran, dodeljuje se prvom sledećem kandidatu sa iste izborne liste kome nije bio dodeljen.

Pošto je usvojen amandman PUPS, sastavni deo zakona je postalo rešenje da u slučaju ranije prestanka mandata poslanika, koji je izabran u okviru koalicione izborne liste, na njegovo mesto dolazi sledeći kandidat iz iste stranke.

S obzirom da je usvojen amandman LSV, ubuduće će svaki treći kandidat na izbornoj listi morati da bude žena kao manje zastupljen pol, umesto prvobitnog predloga da one budu svaki četvrti kandidat.

U zakonu, međutim nije opstalo rešenje da ukoliko ženi kao manje zastupljenom polu istekne mandat pre vremena na njeno mesto dolazi prva sledeća žena sa liste, jer je prihvaćen amandman demokrata kojim se definiše da mandat pripada prvom sledećem na listi, bez obzira na pol.

Takođe, kandidatu kome je prvobitno bio dodeljen mandat poslanika, a potom mu i prestao zbog preuzimanja funkcije člana vlade, mandat se ponovo može dodeliti u istom skupštinskom sazivu uz određene uslove.

Ovim je parlament doneo jedan od ključnih zakona neophodnih za dalji put Srbije prema EU, a predstoji mu da usvoji i zakone o finansiranju političkih aktivnosti, javnoj svojini i restituciji.

Kako je ranije Tanjugu rekao predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracje Laslo Varga, zakone iz evropske agende trebalo bi usvojiti pre letnje pauze, kako bi Srbija u oktobru dobila pozitivno mišljenje EK.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.