Odluka o kandidaturi Srbije u EU 9. decembra?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2011, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o kandidaturi Srbije u EU 9. decembra?

BRISEL -

Poljsko predsedništvo Evropske unije insistiraće da šefovi država i vlada Unije na samitu 9. decembra odlučuju o kandidaturi Srbije, iako neke zemlje žele da se to pitanje odloži, izjavio je danas u Briselu Artur Harazim, direktor Odseka za Evropu u poljskom ministarstvu spoljnih poslova.

"Verujem da će Savet ipak odlučivati u decembru", rekao je Harazim, objasnivši da će o tome najpre >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razgovarati ministri spoljnih poslova

članica EU koji treba da se sastanu 5. decembra, a da će konačnu odluku doneti šefovi država i vlada 9. decembra.

Harazim, čija zemlja predsedava Savetom do kraja godine, istakao je, na tribini o proširenju EU u organizaciji briselskog centra za evropsku politiku, da je za Poljsku pitanje proširenja EU i dalje jedan od prioriteta.

On je, međutim, priznao da ostalih 26 članica Saveta o proširenju nema iste stavove.

"Naš posao je da radimo sa onim zemljama koje su po ovom pitanju još uvek skeptične", rekao je Harazim.

On je ovo izjavio osvrćući se na nezvanični dokument Nemačke i Francuske (non paper) u kojem su te dve zemlje zatražile da se konačna odluka o kandidaturi Srbije i određivanje datuma pregovora Crnoj Gori odloži za sledeću godinu.

Taj dokument, sastavljen pre nego što je Evropska komisija 12. oktobra preporučila da se Srbiji dodeli datum kandidata, a Crnoj Gori početak pregovora, procureo je u javnost prošle nedelje.

Razgovoru na temu proširenja u Briselu prisustvovao je i Stefano Sanino, generalni direktor za proširenje u EK, koji je takođe izrazio oprezan optimizam u vezi sa evrointegracijama zemalja Zapadnog Balkana.

"Treba jasno poručiti da vrata EU ostaju otvorena, ali istovremeno obezbediti da oni koji prolaze u potpunosti ispunjavaju kriterijume", rekao je Sanino.

Direktorka kancelarije za proširenje u vladi Srbije Milica Delević, koja je takođe učestvovala u razgovoru, izrazila je nadu da će tehnički dijalog Prištine i Beograda, prekinut nakon eskalacije nasilja na severu Kosova i Metohije, uskoro biti nastavljen.

"Slobodan protok ljudi i robe, kao i uspostavljanje vladavine prava na severu pokrajine je podjednako u interesu Srbije kao i svih ostalih", rekla je Delević.

"Čim se to pitanje reši, moći ćemo da upotrebimo vreme i energiju na rešavanje drugih problema", rekla je ona.

Ponovo uspostavljanje dijaloga je, prema preporuci Komisije, ključni uslov koji Srbija mora da ispuni da bi dobila kandidaturu.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odluka o kandidaturi Srbije 9. decembra?

Izvor: Mondo, 07.Nov.2011

Poljsko predsedništvo Evropske unije insistiraće da šefovi država i vlada Unije na samitu 9. decembra odlučuju o kandidaturi Srbije, izjavio je u Briselu Artur Harazim direktor Odseka za Evropu u poljskom ministarstvu spoljnih poslova.

Nastavak na Mondo...

Odluka o kandidaturi Srbije u EU 9. decembra?

Izvor: S media, 07.Nov.2011

Šefovi diplomatija zemalja EU će zajedno sa evropskim komesarom Štefanom Fileom 5. decembra razmotriti šta su Srbija i Crna Gora dotad uradile u sprovodjenju reformi i uslova za približavanje članstvu u EU i o tome izvestiti šefove država ili vlada Unije koji će zasedati 9. decembra. ..Poljsko...

Nastavak na S media...

Poljska forsira kandidaturu Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 07.Nov.2011

Poljsko predsedništvo Evropske unije insistiraće da šefovi država i vlada Unije na samitu 9. decembra odlučuju o kandidaturi Srbije, iako neke zemlje žele da se to pitanje odloži, izjavio je danas u Briselu Artur Harazim, direktor Odseka za Evropu u poljskom ministarstvu spoljnih poslova..."Verujem...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.