Podrška evropskom putu Srbije

Izvor: RTS, 15.Jan.2012, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška evropskom putu Srbije

Portugal podržava evrointegracije Srbije, a EU bi napravila grešku ako ne bi uzela u obzir ono što je Srbija učinila u reformama na evropskom putu, rekao šef diplomatije Paulo Portaš posle sastanka sa Vukom Jeremićem u Beogradu.

Portugalski ministar inostranih poslova Paulo Portaš rekao je da njegova zemlja snažno podržava nastojanje Srbije da dobije kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji i postane njen punopravni član.

"Neke zemlje još sumnjaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mi takvu sumnju nemamo", rekao je Portaš, posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem u Beogradu.

Portaš je dodao da je dodela statusa kandidata Srbiji za članstvo u Uniji u ovom trenutku, kada se Hrvatska nalazi pred ulaskom u članstvo u EU, od posebne važnosti.

Jeremić je istakao da Vlada Srbije neće menjati svoju stratešku orijentaciju, a to je proces reformi, koji Srbiju treba da dovede u liniju sa evropskim standardima.

U procesu reformi nije odlučujući parametar kada će biti moguće ostvariti konkretne korake u formalnom smislu na putu evropskih integracija, istakao je Jeremić.

"Nema Evropske unije bez Balkana i nema Balkana bez Srbije", istakao je portugalski ministar, koji će biti specijalni gost na sutrašnjoj petoj ambasadorskoj konferenciji u Beogradu.

Portaš je izjavio da je na sastanku konstatovano da Srbija mora da održava dijalog Beograd-Priština. Portugalski ministar je pozdravio napredak i napore koji su ostvareni u tom smislu.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Portaš je rekao da Portugal računa na to da Beograd ne podržava inicijative poput barikada i da garantuje stabilnost na terenu, podsetivši da su portugalski vojnici deo Kfora.

Šefovi diplomatije Srbije i Portugala razgovarali su i o ekonomskim pitanjima i saglasili se da treba završiti razgovore o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dve zemlje.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.