Orbović: Moguć i francuski scenario

Izvor: B92, 29.Okt.2010, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orbović: Moguć i francuski scenario

Beograd -- Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da se u Srbiji lako može desiti francuski scenario, pa čak i nasilni protesti.

"Ovde se može desiti francuski scenario! Ovog puta niti imamo na to pravo, niti građani i naše članstvo žele da protestuju na jedan civilizovan način", kaže on.

On dodaje da "na taj način nema kome da se pošalje poruka. Oni znaju samo za jednu poruku, a to je poruka sile! I mi ćemo na sledećim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protestima biti neuporedivo žešći nego što je to bilo do sada".

Predstavnici pet sindikata koji se zalažu za izmene Zakona o PIO najavili su juče da će 2. novembra započeti prikupljanje potpisa za smenu Vlade Srbije, a od 10. novembra krenuće u proteste upozorenja.

Analitičar Milan Nikolić smatra da sindikalci zbog svog nejedinstva ne mogu da obore Vladu Srbije. "Prvo, kod nas manjina radno sposobnog stanovništva ima stalni posao i njih sindikalci organizuju. Oni ne organizuju nezaposlene i tako gube snagu. Drugo, oni su se između sebe pocepali", smatra Nikolić. On dodaje da sindikalci, čak i da sruše Vladu, ne mogu mnogo da očekuju od naredne, jer bi u njoj bila slična koalicija.

"Od 10. novembra planiramo da svaki dan po neka privredna grana izađe na ulice, a veliki protest biće u Beogradu. Osim toga, tada bi i potpise za peticiju, koje počinjemo u utorak da prikupljamo, trebalo da predamo Skupštini. Tokom ove Vlade izgubljeno je 200.000 radnih mesta, plate su pale za više od 30 odsto, a sprema se i neprimerena prodaja Telekoma", naglasio je predsednik SSSS.

Sindikalci Kolubare, odakle je krenula petooktobarska pobuna, poručili su takođe da ne isključuju nasilne proteste i potpunu obustavu rada. Iz Kolubare su zatražili hitne pregovore i zapretili potpunom obustavom proizvodnje. Predsednik sindikata Kolubare Miodrag Ranković Pici, koji je u tom preduzeću predvodio bunt 5. oktobra, izjavio je da „neće bežati od obaranja Vlade".

"Mi ćemo uraditi sve da sprečimo ovaj zakon, koji je loš posebno za nas rudare na površinskim kopovima, jer nam je izbačen beneficiran radni staž. Nas su podveli pod službenike. Pridružićemo se potpisima za smenu Vlade, ako treba krenućemo i u njeno obaranje. Mene ne zanima ko je u Vladi, već da se ostvare interesi zaposlenih. Ja ne mogu da prejudiciram da li će biti nasilnih protesta, to zavisi od Vlade Srbije. Ne želimo da do toga dođe, ali i ne bežimo od toga", rekao je Ranković.

Predsednica ASNS Ranka Savić očekuje ogroman odziv radnika na proteste sindikata. "Ovo su dizanje Srbije i bunt protiv toga da se preko određenih socijalnih grupa rešavaju svi problemi. Vlada će ovog puta biti gubitnik", sigurna je Savićeva.

Matić: I Kastro se povukao, a Krka nije

Predstavnik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić optužio je potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića za nepoštovanje ranije postignutog dogovora i zapitao ko je u ovoj zemlji premijer - Krkobabić ili Cvetković?!

"Da li će protesti biti radikalizovani zavisi od Vlade. Lično mislim da je Srbiji potrebna radikalizacija kada su u pitanju građanski protesti", izjavio je Matić.

"Krkobabić treba da bude izopšten iz ove Vlade, on je kancerogeno tkivo i neverovatno je da stranka sa pet poslanika ucenjuje celu Vladu. Mislim da bi Tadić trebalo da vidi šta će sa čičom. Kastro se povukao, a Krka još nije", naglasio je Matić.

On je ubeđen će ova Vlada da padne, ako ne sada onda kada počnu aktivnosti sindikata, apelujući na premijera „na kom je sav teret odgovornosti" da prihvati njihove zahteve a ne da se sa njima „poigrava kao sa decom".

Pratite specijal: NIS na berzi
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.