Odluka o kandidaturi Srbije u petak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2011, 01:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o kandidaturi Srbije u petak

BRISEL -

Odluka o kandidatiri Srbije biće doneta u petak 9. decembra na samitu šefova država i vlada zemalja Evropske unije, saopštio je večeras na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta ministara EU ministar za evropska pitanja Poljske Mikolaj Dovgelevič. Srbija je ostvarila napredak u procesu evropskih integracija i ministri su dosta vremena posvetili raspravi o njenoj kandidatiri, pomirenju u regionu i dijalogu Beograda i Prištine, rekao je Dovgelevič.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Predlog za kandidaturu Srbije, uz ogradu 2 zemlje

Savet ministara Evropske unije uzeo je na znanje povoljnu ocenu Evropske komisije i preporuku da se Srbiji odobri status kandidata za članstvo u EU što će razmotriti vođe Unije u petak, navodi se u nacrtu zaključaka zasedanja ministara spoljnih poslova EU.

Na ovakav predloženi zaključak koji bi značio da se vođama EU prenosi stav da Srbiji treba dati kandidatski status, "stavile su ograde dve delegacije", piše u pripremnom dokumentu sastanka šefova diplomatija EU, koji večeras raspravljaju o napretku Zapadnog Balkana ka priključivanju Uniji.

"Savet ministara uzima na znanje povoljnu ocenu Evropske komisije i preporuku da se Srbiji odobri status kandidata, što će razmotriti Evropski savet", navodi se u nacrtu zaključaka zasedanja ministara inostranih poslova EU.

U nacrtu zaključaka se ukazuje i na to da bi predlog vođama Unije da odobre status kandidata Srbiji bio utemeljen i na "dosad ostvarenim naporima Srbije i uz razumevanje da će Srbija pokrenuti dijalog s Kosovom i glatko u dobroj veri sprovesti dosadašnje dogovore" s Prištinom.

Hojer: Srbija na dobrom putu da dobije status u petak

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Verner Hojer izjavio je večeras da je Srbija na dobrom putu da dobije status kandidata u petak.

Hojer je to rekao novinarima kada je izašao sa sastanka ministarskog saveta EU.

Nemačka i Austrija za "probni status"

Lideri Evropske unije će u petak najverovatnije morati da donesu konačnu odluku o davanju statusa kandidata za članstvo Srbiji i o pregovorima o članstvu s Crnom Gorom, jer, nasuprot povoljnom stavu ubedljive većine članica EU, Nemačka i Austrija traže da se za Srbiju da neka vrsta "probnog statusa" koji bi bio dodatno proveravan.

To su danas naveli izvori više delegacija zemalja EU, a španski državni sekretar Antonio Lopes Garido je agenciji Beta preneo da je Španija za bezuslovno davanje kandidatskog statusa Srbiji i naglasio da je to jasan stav velike većine članica Unije, "dok Nemačka i dalje ima više uzdržan, pa i neodređen stav".

Garido je objasnio da u predlogu zaključaka zasedanja zasad stoji da "Savet ministara prima na znanje predloge Evropske komisije", koja je svojim izveštajima i Mišljenjem o Srbiji u oktobru naglasila da Srbija i Crna Gora zaslužuju da dobiju kandidaturu, odnosno datum pregovora.

Prema nemačkim izvorima na zasedanju, i Holandija je bliža stavu Berlina, iako se o kandidaturi Srbije zasad nije izričitije izjasnila.

Nemačka traži da Beograd učini više oko severa Kosova

Nemačka je u raspravi šefova diplomatija EU o kandidatskom statusu Srbije večeras u Briselu zatražila da Srbija prethodno "razjasni svoje odnose sa susedstvom", uz stav da se EU ne može "zadovoljiti najmanjim mogućim koracima" koje su srpske vlasti preduzele da se smiri stanje na severu Kosova.

Kako su agenciji Beta preneli zvaničnici koji prate nastojanje ministara EU da usaglase stav o Srbiji, Nemačka je ukazala na to da su poslednji događaji na severu Kosova bili "veoma zabrinjavajući", budući da je došlo do ranjavanja i povreda vojnika Kfora.

Stav Berlina je bio da vlasti u Beogradu "mogu i treba da učine više", rekli su upućeni funkcioneri na zasedanju, koji su dodali da bi stav Nemačke mogao značiti da se odluka prenosi na zasedanje vođa EU u petak.

Takođe su preneli da nijedna članica nije stavila posebne primedbe na moguće davanje datuma pregovora o članstvu s Crnom Gorom.

Kad prouči sporazum Beograda i Prištine

Savet ministara spoljnih poslova 27 zemalja članica Evropske unije počeo je jutros zasedanje na kome će se, pored ostalog, razgovarati o statusu kandidata Srbije i datumu početka pregovora sa Crnom Gorom.

Nemačka će stav o statusu kandidata za Srbiju doneti kad prouči sporazum Beograda i Prištine o administrativnim prelazima, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Verner Hojer pred sastanak šefova diplomatija EU.

Hojer je rekao da Nemačka još nije donela odluku o kandidaturi Srbije.

"Nemačka će svoj stav zauzeti nakon što proučimo tekst sporazuma", izjavio je Hojer, misleći na sporazum o prelazima na administrativnoj liniji koji su prošlog vikenda postigle delegacije Beograda i Prištine.

On, međutim, nije pominjao uklanjanje barikada na severu Kosova što je ranije bilo naznačeno kao glavni uslov da bi Nemačka glasala u prilog srpske kandidature.

Kacin: Moguć proboj do petka

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je danas da se napretkom u dijalogu Beograda i Prištine i početkom uklanjanja barikada na severu Kosova stvaraju uslovi da neke države promene stav kako bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u petak, 9. decembra.

"Svakako je dobro, iako se to događa u poslednjem momemntu, da je došlo do obnavljanja dijaloga, da su postignuti konkretni rezultati koje treba implementirati i da su danas popodne krenule aktivnosti da se neke od barikada uklone", rekao je Kacin na konferenciji za novinare povodom regionalnog skupa evropskih liberala (ALDE).

Time se, istakao je Kacin, stvaraju uslovi da se do petka, 9. decembra, ubede neke države i njihovi šefovi, koji misle da Srbija ne zaslužuje status kandidata, da promene mišljenje i tako napravi proboj.

RSE: Sve zavisi od Nemačke

Odluka o tome da li će Srbija dobiti status kandidata za Evropsku uniju i dalje je neizvesna, ali je dogovor sa Prištinom o prelazima uvećao šanse Srbije, izveštava danas Radio Slobodna Evropa i konstatuje da praktično sve zavisi od toga da li je Nemačka uverena da će ovaj sporazum biti zaista implementiran.

"To je ključno pitanje. Rekao bih da je situacija slična bacanju novčića", ocenio je izveštač RSE iz Brisela Rikard Jozviak.

Prema njegovom mišljenju, moguće je da Nemačka promeni stav ukoliko vidi da je Srbija spremna na kompromis kada je reč o graničnim punktovima, ali od dogovora je prošlo svega dva dana.

"Mislim da Nemačka može promeniti svoj stav ukoliko druge države - posebno Francuska, koja je sve više za to da se Srbiji odobri status kandidata - izvrše pritisak na nju. Međutim, postavlja se pitanje da li je to dovoljno", ističe on.


Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.