Izvor: B92, 10.Dec.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijanje kandidature dobro za nas?

Beograd -- Dan posle razočaravajućih vesti da Srbija neće dobiti status kandidata za EU, političari u Beogradu tvrde da je odlaganje odluke podsticaj za primenu reformi.

Negativna odluka koja je za Srbiju stigla iz Brisela uticaće na porast evroskepticizma u zemlji, ocenjuju istraživači javnog mnjenja. Za Vladu Srbije, odluka Evropske unije samo može dodatno da podstakne Beograd da primenjuje evropske standarde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sprovodi reforme.

Evropska zastava ostala je ispred sedišta Evropske unije u Beogradu. Podizanje na jarbole državnih institucija moraće da sačeka novu procenu evropskih lidera. Do tada, kako kažu zvaničnici, ostaje se na istom političkom kursu

"Ciljevi koje imamo u vezi sa našim evropskim putem se nisu promenili. Neko odlaganje za koji mesec znači formu, a ne suštinu, a ono što je najbitnije to je da je interes naših građana dalja standardizacija pre svega pravnog sistema, zatim jedan reformski kurs koji nam i dalje treba, posebno u praksi. Mi smo ciljeve postavili zbog naših građana, a ne zbog EU. Treba nastaviti", kaže predsednica skupštine Slavica Đukić Dejanović.

Ipak nastavak tog puta i dalje može da bude trnovit za Srbiju. Uprkos završetku saradnje sa Haškim tribunalom i pozitivnoj oceni Evropske komisije za sprovođenje reformi, iz Evrope će, kako ocenjuju pojedini analitičari, i dalje stizati brutalni pritisci zbog politike Beograda prema Kosovu

"Ja to doživljavam kao nepravdu, s obzirom da je Srbija ispunila sve tehničke uslove koje je EU propisala...Očigledno je reč o političkim zahtevima koji nisu sadržani u onim ocenama", kaže Dragomir Janković iz Evropskog ekonomskog instituta.

Činjenica da je Hrvatska potpisala pretpristupni sporazum, a da je Crnoj Gori uslovno određen datum početka pregovora, dok je Srbija ostavljena u čekaonici, moglo bi da podstakne dodatni evroskepticizam u zemlji

"Evroskepticizam već postoji i on je na višem nivou nego ikada ranije. Da li će ovo uticati na još veći rast? Verovatno hoće, možda ne u nekoj meri, ali verujem da hoće. Iako će se ovo odraziti negativno, i na rejtig stranaka i na odnos građana prema EU, ne verujem da će se odraziti na izborne rezultate iz prostog razloga jer do izbora ima još dosta vremena. Za to vreme koliko nam je preostalo može još štošta da se dogodi", kaže Marko Blagojević iz CESID-a.

Uprkos negativnim vestima iz Brisela, pojedini ministri i dalje su optimisti. Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je Srbija bliže Evropi nego što je ikada bila i da će nastaviti da primenjuje standarde koji postoje u razvijenim evropskim državama.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.