Obeležavanje prijema Srbije u članstvo CERN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2019, 03:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje prijema Srbije u članstvo CERN

U Naučno-tehnološkom parku Beograd danas će biti predstavljene uspešne reforme sprovedene u oblasti nauke i tehnološkog razvoja u poslednje dve godine i obeležen prijem Srbije u punopravno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN).

Kako je najavljeno iz Ministarstva prosvete, na svečanosti će govoriti ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, predsednik Komisije za saradnju Srbije sa CERN-om Petar Adžić, direktor Fonda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac, v.d. direktor Fonda za nauku Milica Đurić-Jovičić i v.d. direktor Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović-Grković.

U protekle dve godine u Srbiji su nastavljena ulaganja u infrastrukturu u oblasti nauke - izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu (24 miliona evra) i Nišu (deset miliona evra), kao i izgradnja zgrade Biosens instituta u Novom Sadu (14 miliona evra),

Kada je reč o zakonskoj regulativi, između ostalog, usvojen je Zakon o Fondu za nauku, kao prvi veliki korak u reformi finansiranja naučnih istraživanja. Pripremljen je Nacrt krovnog Zakona o nauci i istraživanjima, koji u paketu sa Zakonom o Fondu za nauku Republike Srbije, uređuje i obezbeđuje politiku i mere za podsticanje naučno-tehnološkog razvoja, stabilno finansiranje i efikasno korišćenje sredstava kroz kombinaciju projektnog i institucionalnog finansiranja.

Pokrenut je proces izrade Strategije pametne specijalizacije (4S) čiji je cilj identifikacija oblasti specijalizacije gde Srbija ostvaruje konkurentne prednosti, a koje su bazirane na potencijalu u istraživanjima i inovacijama, kako bi javna ulaganja imala veći efekat, a privreda postala konkurentnija,

Članstvo u CERN-u će srpskim naučnicima pružiti nove mogućnosti za učešće u istraživanjima i biti podsticaj fundamentalnim naukama.

U projekte koje realizuju naučnoistraživačke organizacije u Srbiji uključeno je 1.157 mladih istraživača, a šest instituta je tokom prethodne godine steklo status instituta od nacionalnog značaja.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.