Neophodno više sredstava za nauku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2011, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodno više sredstava za nauku

BEOGRAD -

U Srbiji je prošle godine prijavljeno 290 pronalazaka, rečeno je danas na sednici skupštinskog Odbora za nauku i tehnološki razvoj na kojoj je pozitivno ocenjen rad Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, ali ukazano na potrebu većeg ulaganja u nauku.

Direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić rekla je da je u Srbiji prošle godine prijavljeno 290 pronalazaka, kao i da je u proteklih nekoliko godina u evropskim zemljama prijavljeno i zaštićeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 10 patenata iz Srbije.

Ona je navela da je 2010. godine kompletirana baza patenata, a da je Srbija primljena u članstvo za evropske patente.

Predsednik Odbora Srboljub Živanović je ocenio da je Ministarstvo radilo dobro u protekloj godini, ali da je neophodno da nastavi sprovođenje Strategije naučnog razvoja od 2010. do 2015. godine, kao i da nastoji da poveća ulaganja u nauku.

Državna sekretarka Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Snežana Pajović rekla je da je iz budžeta izdvojeno 11,1 milion dinara, što je za 2,1 milion dinara više od prethodne godine, ali da to nije dovoljno.

"To je priličan pomak u odnosu na okolnosti. Ta sredstva su nam i te kako neophodna, ali nisu dovoljna", rekla je na sednici Odbora za nauku i tehnološki razvoj Skupštine Srbije Pajović gde je predstavljen Izveštaj o radu Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i dodala da i dalje moraju da se bore za veća sredstva.

Ona je dodala da će to ministarstvo, osim budžetskih i sredstva iz kredita koji je potpisan u okviru ugovora sa Evropskom investicionom bankom biti korišćena za infrastrukturu kako bi se stvorio jedan od preduslova za realizaciju određenih vrsta istraživanja.

Pajović je istakla i da su sva druga vanbudžetska sredstva, koja se mogu odnositi i na različite fondove, dobrodošla.

Prema njenim rečima, nauka postepeno u skladu sa Strategijom razvoja nauke ostvaruje partnerstvo sa privredom i društvom što je njena prava uloga i osnov za stvaranje pravih institucija.

Predstavnici opozicije su, takođe, ukazali da su sredstva namenjena Ministarstvu još uvek nedovoljna.

Poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Zoran Šami rekao je da su prihodi koje je dobija nauka bili loši i da je dobro što se budžetom za 2011. godinu nije štedelo na nauci.

On je ipak upozorio da odvojena sredstva nisu dovoljna.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Buha ukazao je da u izveštaju nedostaju podaci o finansijskim izveštajima, vezama sa privredom i kakav je efekat rada institucija, sistematizaciji institucija, kao i o broju zaposlenih.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.