Mićun: Početi dijalog o statusu severa Kosova

Izvor: S media, 25.Avg.2011, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićun: Početi dijalog o statusu severa Kosova

Srbija treba da pokrene razgovore o statusu severa Kosova. Moramo da zadržimo svoj uticaj na Kosovu. Povlačenje instutucija Srbije sa severa pokraine neće biti uslov za dobijanje kandidature, kaže Dragoljub Mićunović.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Srbije Dragoljub Mićunović izjavio je da Srbija treba da pokrene međunarodni razgovor o statusu severa Kosova.

"Mi bi trebalo što pre da iniciramo jedan širi međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << razgovor o statusu severnog Kosova, u vezi naravno i sa Rezolucijom 1244, tako da, koliko god je moguće, normalizujemo odnose sa Prištinom kako bismo mogli da sarađujemo i trgujemo i da to ne bude nikakva smetnja našim pregovorima za ulazak u EU", rekao je Mićunović u intervjuu današnjoj "Politici".

Mićunović smatra da Srbija mora da zadrži svoj uticaj na Kosovu.

"Moramo da stvorimo uslove za status severnog Kosova koji je zadovoljavajući za građane koji tamo žive, ali da istovremeno možemo i da postanemo članovi EU" smatra Mićunović.

On u određivanju statusa za sever Kosova vidi i kompromisno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine.

Mićunović je kazao da povlačenje srpskih institucija sa severa Kosova neće biti uslov za dobijanje kandidature, jer je Srbija najvećim delom ispunila uslove koji su bili pred njom za sticanje statusa kandidata.

"Pitanje je, međutim, određivanja datuma početka pregovora. I ranije je bilo pod znakom pitanja kad bi se to moglo dogoditi. Očigledno da će to biti povezano sa određivanjem statusa severnog Kosova", dodao je Mićunović.

On je rekao da su poruke nemačke kancelarke Angele Merkel za njega iznenađenje, ali ne veliko i da ih ne bi nazvao ultimatumom, jer je ostavljeno još prostora da se o toj stvari razgovara i da misli da Beograd nije stavljen pred izbor EU ili Kosovo.

Mićunović je podsetio da su i ranije od nemačkih poslanika i ministra spoljnih poslova stizale naznake da oni smatraju da što pre treba da se reguliše pitanje Kosova, stabilizuje region i reši pitanje severa.

Merkel: Očekujemo napredak u dijalogu sa Prištinom (FOTO+VIDEO)

Tadić: Ultimativni izbor Kosovo ili EU - pogrešan (FOTO+VIDEO)

Srbi uklanjaju barikadu kod Rudara, ROSU vraćena u bazu!

"Nisam, međutim, očekivao da će to biti ovde saopšteno i to na dosta direktan način. Ipak, stvari ne treba uzimati tragično. Bitno je da evropska orijentacija Srbije ostaje kao naše i njihovo strateško opredeljenje", istakao je Mićunović.

On je dodao da dijalog ostaje nezamenljiva forma dolaženja do pravih rešenja.

"To je nešto što smo i želeli i u tome učestvovali i nadam se da će se on nastaviti bez obzira na incidente koji su se u međuvremenu dogodili na administrativnim prelazima", rekao je Mićunović koji smatra da treba hladne glave nastaviti pregovore i pokušati da se o definitivnom statusu severa Kosova i uopšte statusu Kosova raspravlja u okviru EU i UN.

On je rekao da su enklave i sever Kosova i Metohiji posebne stvari.

"Ono o čemu se govori na Kosovu su visoki oblici autonomije, veze sa Srbijom. Što se tiče enklava, to su problemi lokalne samouprave i naravno prava pojedinih opština koja su data u okviru lokalne samouprave", kazao je Mićunović.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.