Lajčak draži od Jeremića

Izvor: Vesti-online.com, 24.Dec.2015, 06:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak draži od Jeremića

Zahuktavanje kandidatura za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija sahranilo je i poslednje nade bivšeg predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jermića da će ga Srbija ubaciti u trku za tu funkciju. Spekuliše se da će Beograd podršku dati slovačkom šefu diplomatije Miroslavu Lajčaku zbog doprinosa napretku Srbije ka Briselu.

Bivši šef srpske diplomatije koji danas vodi Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) nije krio želju da nasledi Ban Ki Muna, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a u lobiranje je krenuo kad mu je istekao predsednički mandat u Generalnoj skupštini UN. Kako su "Vesti" pisale, o tome je pričao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Dačić je potvrdio da je razgovora bilo, ali prema saznanjima "Vesti", Jeremićeve pokušaje da razgovara sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem premijer je uporno ignorisao. Navodno, jer su veto na Jeremića signalizirale stalne članice Saveta bezbednosti UN Velika Britanija, Francuska i SAD.

Te svetske sile zameraju mu prvenstveno što je kao predsednik GS UN organizovao kritičku debatu o ulozi međunarodnih krivičnih sudova, ali i proslavu Srpske nove godine na Ist riveru na kojoj se čuo i "Marš na Drinu".

Jeremić je svojevremeno prema internim istraživanjima bio među najpopularnijim članovima DS, pa deo upućenih smatra da bi mu i isticanje kandidature u Srbiji donelo popularnost koja Vučiću ne bi odgovarala.

Vuk Jeremić je isključen iz DS i od tada se posvetio nevladinoj organizaciji čiji je osnivač. Prema tvrdnji našeg izvora, vlastima je u više navrata stavio do znanja da ga učešće u srpskoj politici ne zanima, već promocija Srbije u svetu i ostao je dosledan. Prošle godine se spekulisalo i da bi bivši predsednik Srbije Boris Tadić voleo da se kandiduje za UN, ali je on to demantovao.

Tokom 2014. spekulisalo se da bi Jeremić podršku mogao bi dobije od Rusije i Kine. Navodno bi dve sile blokirale njegove protvkandidate, ali je on na to odgovorio da je kandidatura za UN državno pitanje.

Ipak, naši izvori podsećaju da je on u poslednjem trenutku istakao i kandidaturu za predsednika GS UN, i to protiv Litvanca koji je već slovio za siguran izbor, što su članice EU doživele kao kršenje džentlmenskih pravila.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.