Kandidatura bez novih uslova

Izvor: RTS, 10.Jun.2011, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidatura bez novih uslova

Neće biti novih uslova na putu Srbije ka Evropskoj uniji, kaže potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić. Srbija će nastaviti saradnju sa sudom u Hagu i sprovođenje reformi, ističe Đelić.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić rekao je da neće biti novih uslova na putu Srbije ka Evropskoj uniji i da se nada da će država na proleće iduće godine formalno otpočeti pregovore za članstvo u Uniji.

"Nadamo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se da će 9. decembra biti postignut konsenzus da Srbija postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i da se definiše datum pregovora, a nadam se da će na proleće 2012. godine i formalno otpočeti pregovori", rekao je Đelić posle sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU i Srbije, kome je prisustvovao i direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU Pjer Mirel.

Đelić je rekao da je Srbija svesna da, iako je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića važan momenat za evrointegracije zemlje, to nije dovoljan korak za dobijanje statusa kandidata i datuma početka pregovora. "Srbija će nastaviti saradnju sa sudom u Hagu i sprovođenje reformi", naglasio je Đelić.

Govoreći o zakonima koje na tom putu treba usvojiti, Đelić je precizirao da je urađen Nacrt zakona o restituciji, da su u toku konsultacije sa strankama i da će tokom leta biti sprovedena javna rasprava o toj temi, a da se njegovo usvajanje u skupštini očekuje već na jesen.

Đelić je podsetio da je Srbija usvojila Zakon o izboru narodnih poslanika, da će uskoro biti usvojen i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, koji je trenutno u skupštinoj raspravi, kao i da ostaje da se usvoji još Zakon o javnoj svojini.

Direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU Pjer Mirel, takođe, je rekao da nema novih uslova za Srbiju da bi dobila status kandidata i datum početka pregovora o pristupanju EU, od onih koji su dati u Kopenhaškim kriterijumima i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Osnovno pitanje na koje treba da odgovorimo je da li je Srbija napredovala u ispunjavanju kriterijuma da bi otvorili pregovore o članstvu", rekao je Mirel, posle sastanka unapređenog stalnog dijaloga Srbije i EU.

Mirel je naglasio da se u SSP predviđa dobra saradnja sa svim susedima i rekao da očekuje da će dijalog Beograda i Prištine doneti rezultate.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.