Jovanović: Holandija neće blokirati kandidaturu Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2010, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Holandija neće blokirati kandidaturu Srbije

BEOGRAD -

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović dobio je jutros uveravanja ključnih funkcionera VVD-a, vodeće stranke u novoj holandskoj vladi, "da Holandija neće blokirati prosleđivanje kandidature Srbije za prijem u EU.

Jovanović je od funkcionera te holandske stranke dobio uveravanja i da će na sastanku Saveta ministara u ponedeljak, 25. oktobra, "biti omogućene dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evropske integracije Srbije", saopštila je pres služba LDP-a.

"Vesti su odlične i veoma ohrabrujuće. Obavio sam poslednji krug konsultacija i lobiranja, uvaženi su svi argumenti LDP-a i napori evropskih snaga u zemlji. Holandija neće blokirati prosleđivanje kandidature Srbije.

Odluka Saveta ministara EU biće pozitivna i kandidatura će biti prosleđena", rekao je Jovanović.

"Od najvažnijih funkcionera koji kreiraju spoljnu politiku VVD-a, najveće holandske partije, koja ima premijera i šefa diplomatije, zatražio sam i dobio podršku za prosleđivanje kandidature. Ovo je najvažniji trenutak priključivanja Srbije EU", naglasio je lider LDP-a.

Prema Jovanovićevim rečima, od VVD-a su dobijena jasna uveravanja da Holandija želi brze integracije Srbije u EU i da je zato spremna da učini veliki korak ka deblokadi tog procesa.

"To je stav koji treba veoma ceniti, jer se radi o ogromnom ustupku. Sada je sve na nama i to sam rekao Holanđanima, uveravajući ih da je Srbija zemlja koja ima potencijale i sposobna je da ispuni evropske obaveze", ocenio je on.

Jovanović je ukazao da "ovo nije momenat za uljuljkivanje i to je poruka vlasti u Beogradu", naglašavajući da je hapšenje optuženih ratnih zločinaca i njihovo izručenje Hagu apsolutni prioriteti i "razumemo potrebu Holandije da to jasno istakne".

"Nema sumnje da, zbog sebe, optužene moramo hitno uhapsiti i izručiti. Sada moramo da učinimo sve da se što pre dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije, jer ne možemo večito da budemo potencijalni kandidati.

Ne smemo da se opustimo i dovedemo sebe u poziciju da narednih 40 godina budemo samo potencijalni kandidat, kao što je to, recimo, Turska", naveo je Jovanović.

On je poručio da će LDP, ukoliko odluka bude pozitivna, krenuti u snažan pritisak na Vladu Srbije da odmah, sledeće nedelje, izađe sa jasnim planom unutrašnjih promena, da traži od vlasti da se okrenemo svim onim poslovima koje možemo da radimo nezavisno od odluka zvaničnika u EU, "da Srbiju želimo da okreneno evropskim poslovima i otklonimo svaku dilemu o njenoj evropskoj budućnosti".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.