Joksimovićeva sa ambasadorima zemalja Višegradske četvorke

Izvor: RTS, 16.Jun.2020, 18:48

Joksimovićeva sa ambasadorima zemalja Višegradske četvorke

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa šefovima diplomatskih misija država Višegradske grupe u Beogradu – ambasadorima Mađarske Atilom Pinterom, Slovačke Fedorom Rosohom i Češke Tomašom Kuhtom, kao i sa otpravnikom poslova ambasade Poljske Andžejom Kinđukom.
Na sastanku se razgovaralo o načinima da se, inače konstruktivna i kontinuirana saradnja Srbije i članica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << višegradske četvorke dodatno unapredi, o aktuelnostima u vezi sa pregovorima Srbije za članstvo u EU, kao i o drugim važnim pitanjima regionalne i međunarodne politike, saopštila je pres-služba Vlade.

Joksimovićeva je istakla da Srbija, kao jedna od prednjačećih država u regionu u procesu pristupanja EU, značajno doprinosi kredibilitetu politike proširenja, kao i kompetitivnosti Evropske unije.
"To činimo, pre svega, temeljnim sprovođenjem reformi neophodnih za članstvo i zalaganjem za ključne vrednosti na kojima Unija počiva", naglasila je ministarka.
Dodala  je da je kriza, koju je izazvala pandemija, bila prilika da pokažemo solidarnost jedni sa drugima – Evropska unija sa Srbijom, ali i Srbija sa drugima, i da građani u praksi spoznaju koliko je iskazana solidarnost važna i za našu zemlju, za svakog građanina, kao i za samu EU i za sliku koja se o njoj u javnosti formira. 
"Srbija se oslanja na iskustvo zemalja Višegradske grupe"Joksimovićeva je posebno zahvalila državama članicama Višegradske grupe, koje i bilateralno, ali i kao regionalna organizacija aktivno zagovaraju politiku proširenja EU, naročito kada je reč o Srbiji i istakla da se Srbija kroz pregovore sa Unijom u velikoj meri oslanja na iskustvo i pomoć ove četiri zemlje.
Poručila je da je za Srbiju važno da sve države članice EU prepoznaju pomak ostvaren  u poglavljima 23 i 24 predočen u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u oblasti  vladavine prava, neformalnom  dokumentu (non-pejper) objavljenom prošle nedelje.
Ovaj dokument u dobroj meri uravnoteženo beleži i značajan napredak koji smo postigli, kao i određena kašnjenja, te očekujemo da će Srbija tokom hrvatskog predsedavanja EU, odnosno do kraja juna,  dobiti saglasnost za otvaranje nekog od pet poglavlja za koje smo u potpunosti spremni", dodala je Joksimovićeva.
Ambasadori višegradske četvorke još jednom su ponovili da je politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu.
Istakli su da će V4 nastaviti da aktivno podržava Srbiju u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost naše zemlje sprovođenju reformi za usvajanje evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za dobrobit građana.
Posebno su upoznali ministra sa sadržajem najnovije deklaracije tog saveza povodom 20. godišnjice Međunarodnog višegradskog fonda – najznačajnije zajedničke organizacije u okviru V4, koji će nastaviti da finansira programe posvećene promociji regionalne saradnje i solidarnosti, kako unutra regiona grupe, tako i sa drugim zemljama, a posebno sa Zapadnim Balkanom, zaključuje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Joksimović sa ambasadorima država Višegradske grupe o unapredjenju saradnje

Izvor: Beta, 16.Jun.2020

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa šefovima diplomatskih misija država Višegradske grupe u Beogradu (V4) o načinima da se, inače konstruktivna i kontinuirana saradnja Srbije i članica V4 dodatno unapredi, o aktuelnostima u vezi sa pregovorima Srbije...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.