Jeremić: Sve veća podrška predsedavanju Srbije GS UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2012, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Sve veća podrška predsedavanju Srbije GS UN

VAŠINGTON -

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je posle niza susreta sa predstavnicima država Latinske Amerike i država sa većinskim islamskim stanovništvom, koje je imao u Njujorku i Vašingtonu, danas ocenio da Srbija dobija sve veću podršku za svoju kandidaturu predsedavanja Generalnom skupštinom UN.

Srbija ima odlične odnose sa velikim brojem zemalja severne i južne Amerike i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobija sve veću podršku za svoju kandidaturu predsedavanja Generalnom skupštinom UN, istakao je šef srpske diplomatije u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga.

Jeremić je danas u Vašingtonu učestvovao na sastanku stalnog saveta Organizacije američkih država (OAD), koji okuplja zemlje severne i Latinske Amerike, kao i karipske države.

"Bila nam je velika čast da se obratimo stalnom savetu i jedna smo od retkih zemalja koja je dobila ovu priliku", rekao je Jeremić, izrazivši uverenje da će većina tih država podržati kandidaturu Srbije da predsedava Generalnom skupštinom UN od septembra ove godine.

On je istakao da je Srbija posmatrač u okviru OAD, ali i da je posle Španije, država sa najvećim brojem aktivnosti u toj organizaciji.

"Učestvujemo kao posmatrači na izborima, imamo saradnju i u oblasti obrazovanja, jer mnogi studenti iz Latinske Amerike i karipskih država sada studiraju u Srbiji", dodao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Jeremić je juče, pre dolaska u Vašington, učestvovao na sastanku Organizacije islamske konferencije koja okuplja sve države sveta sa većinskim islamskim stanovništvom.

"Predstavili smo kandidaturu Srbije za predsedavanje Generalnom skupštinom UN i nastavićemo sa aktivnostima usmerenim za dobijanje većine glasova", zaključio je srpski šef diplomatije.

Tokom boravka u Njujorku, Jeremić je prisustvovao i govorio na redovnom sastanku Alijanse civilizacija, izvestivši ih kako teku pripreme za regionalni sastanak u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.