Francuska podrška Srbiji

Izvor: B92, 03.Mar.2011, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska podrška Srbiji

Pariz -- Francuska, bez ikakve dileme, podržava članstvo Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u EU, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

On se danas u Parizu sastao sa šefom francuske diplomatije Alenom Žipeom i najavio skoru posetu Francuskoj predsednika Srbije Borisa Tadića.

"Mi ćemo blisko sarađivati sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Francuskom na putu da ostvarimo svoj strateški prioritet, a to je evropska budućnost, rekao je Jeremić Fonetu.

Jeremić je rekao da će Tadić u posetu Parizu, gde će razgovarati sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, doći za nekoliko nedelja i najavio da će tom prilikom biti potpisan sporazum o strateškom partnerstvu između dve zemlje.

Taj sporazum, prema rečima Jeremića, podrazumeva snažnu podršku Francuske procesu evropskih integracija Srbije, ali i daje okvir za široku saradnju u raznim oblastima, od ekonomije, energetike i poljoprivrede, do kulture i drugih.

Jeremić je potvrdio da je u razgovoru sa Žipeom bilo reči i o Kosovu, ističući da su on i francuski ministar saglasni da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da počne što je moguće pre.

"Kad je reč o istrazi optužbi za trgovinu ljudskim organima na Kosovu, složili smo se da je ta istraga neophodna i da je potrebno da nađemo pravi način da ona bude sprovedena tako da u njen kredibilitet niko ne sumnja", naglasio je Jeremić.

On je podsetio da postoje problemi u vezi sa teritorijalnom jurisdikcijom, kao i sa zaštitom svedoka, i najavio da će Srbija nastaviti da radi sa Francuskom u pronalaženju adekvatnih mehanizama, jer je Pariz u tom smislu izuzetno važan sagovornik.

Jeremić je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da bude prvi evropski ministar spoljnih poslova u poseti Žipeu, koji je pre dva dana stupio na dužnost.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Boris Tadić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.