Egereši: Ponosni smo zbog Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 25.Feb.2012, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egereši: Ponosni smo zbog Srbije

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da je Vojvodina "ponosna" zato što će Srbija uskoro dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Egereši je na "Danu otvorenih vrata" Skupštine Vojvodine u Novom Sadu rekao da je Srbija na pragu najvažnijeg koraka u dosadašnjem procesu evrointegracija.

On je pozvao mlade da se uključe u proces Dunavske strategije, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bi postali "kreatori svoje lepše budućnosti".

Najavio je da će tema ovogodišnjeg Kampa tolerancije mladih podunavskih gradova i regiona, koji će se u julu mesecu po šesti put održati u Bačkoj Topoli, biti "Imidž Dunavskog regiona-Imidž mog regiona".

Gradonačelnik nemačkog grada Ulma Ivo Gener rekao je da je ideja Dunavske strategije jače povezivanje starih i novi zemalja članica EU, kao i zemalja koje su potencijalni kandidati, i dodao da će ovaj proces u velikoj meri biti obeležen ulogom Vojvodine.

"Ideja EU jeste da se unutar velike Evrope formiraju makro-regioni poput dunavskog. Dunavska strategija mora da mobiliše mnogo energije kako bi ovaj region bio konkurentan ostalima, poput Baltičkog", kazao je Gener.

Prema njegovim rečima, Dunavska strategija pruža velike mogućnosti u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, ali je preduslov za jačanje saradnje međusobno priznavanje diploma u zemljama Podunavlja.

Dodao je da se uz pomoć ministarstava obrazovanja u ovim zemljama već radi na realizaciji ove ideje.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković rekao je da Dunavska strategija nije projekat, već koncept i način razmišljanja za sadašnjost i budućnost.

Manifestaciji "Dan otvorenih vrata" u Skupštini Vojvodine prisustvovao je veliki broj predstavnika lokalnih samouprava, učenici srednjih škola, studenti, predstavnici Univerziteta u Novom Sadu i civilnog sektora.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.