Cvetković: Srbija uskoro dobija datum pregovora

Izvor: Glas javnosti, 05.Nov.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Srbija uskoro dobija datum pregovora

BEOGRAD – Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je uveren da će država u decembru dobiti status kandidata za članstvo u EU i što skoriji datum za početak pregovora o pristupanju u Uniju.

Otvarajući godišnji Samit Centralnoevropske inicijative (CEI) u Beogradu, kojim Srbija predsedava u ovoj godini, premijer je podsetio da je Srbija 12. oktobra dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije o sticanju statusa kandidata za članstvo u Uniji.

„CEI ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << posebnu ulogu u procesu evrointegracija i uspostavljanju boljih veza među svim relevatnim faktorima u Evropi, što doprinosi daljem razvoju političkih, socijalnih i ekonomskih odnosa u regionu, ali i na celom evropskom prostoru“, kazao je on.

Cvetković je podsetio da je Srbija uložila ogroman rad u sprovođenju brojnih reformi, a da je poseban akcenat bio na usvajanju i primeni evropskog zakonodavstva.

„Želeo bih da naglasim da je Srbija posvećena reformama, ne samo zato što su neophodne za ulazak u EU. Cilj nam je pre svega da celokupan pravni, politički i ekonomski sistem učinimo boljim za sve naše građane“, naglasio je on.

Regionalna saradnja predstavlja jedan od prioriteta spoljne politike Srbije i zato su važni česti bilateralni i multilateralni skupovi, pre svega u cilju rešavanja aktuelnih regionalnih problema i fokusiranje na prioritetne oblasti saradnje, rekao je Cvetković.

On je istakao da je Srbija uložila maksimalne napore na promovisanju i postizanju ciljeva Inicijative, a to su regionalna saradnja i što potpunije uključivanje u evropske razvojne tokove.

Cvetković je naglasio da je Srbija uložila maksimalne napore na promovisanju i postizanju ciljeva Inicijative, a to su regionalna saradnja i što potpunije uključivanje u evropske razvojne tokove.

„Isto tako realizovani su mnogi projekti, posebno u oblasti ekonomije, transporta, energije, nauke i tehnologije, obrazovanja, poljoprivrede, zaštite životne sredine“, rekao je Cvetković.

Cvetković se osvrnuo na aktuelnu svetsku ekonomsku i finansijsku krizu rekavši da je ona pogodila i države CEI, kao i da su efekti krize u potpunosti globalizovani.

Cvetković je istakao da Srbija ulaže velike napore u produbljivanje regionalne ekonomske saradnje i unapređenje poverenja na našem području.

"Postoje brojni infrastrukturni, energetski, trgovinski i finansijski projekti koje smo identifikovali kao važne za razvoj naših država. Uz dodatnu koordinaciju pažljivo planiranje finansijskih resursa i usklađivanje međusobnih aktivnosti siguran sam da ih možemo ostvariti i to za dobrobit naših građana i privreda“, objasnio je on.

Cvetković je zaključio da je značajno što je predlog da CEI dobije status posmatrača u UN uvršten u dnevni red Generalne skupštine svetske organizacije.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je uvjeren da će država u prosincu dobiti status kandidata za članstvo u EU i što skoriji datum za početak pregovora o pristupanju u Uniju

Da covek ne poveruje ali tu tako pise. Znaci sad cemo dobiti status kandidata a onda potom i datum za pregovore, sto je i logicno, samo nije logicno da nas ovaj premjer laze vec 10 g. gde god je bio i radio uvek je lagao i uvek je radio za drzavni vrh. Sad bi mi srbi trebali da budemo ovce i da nas cvetkovic sisa, e pa nece da moze. Skoriji datum kaze, da to on ne misli mozda na datum kad su izbori, a oni su to skoro nakon statusa kandidata. Datum pregovora nikad necemo dobiti jer nece biti potrebe, EU tada nece postojati a i da postoji to nista ne vredi jerm mi srbi ne zelimo da idemo u zajednicu koja nam otima teritoriju i koja nas bombarduje i ne izvine se barem za to, nego jos prete kako cemo izgubiti vojvodinu i sandraz a onda i Presevsku dolinu.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.