Cvetković: Odlični politički odnosi Španije i Srbije

Izvor: Studio B, 06.Okt.2011, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Odlični politički odnosi Španije i Srbije

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je u Madridu da bi odlične političke odnose Srbije i Španije trebalo iskoristiti kao podsticaj za razvoj ekonomskih odnosa, koji su na relativno niskom nivou, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Cvetković je, predstavljajući mogućnosti ulaganja u Srbiju u Konfederaciji poslodavaca Španije, istakao da je Srbija u nepovratnom procesu evropskih integracija i očekuje status kandidata za članstvo u EU do kraja godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Predsednik Vlade je naveo da su s tim ciljem u Srbiji sprovedene značajne političke i ekonomske reforme, i dodao da se poslovna klima unapreduje iz dana u dan i usklađuje se sa evropskim standardima. On je saopštio da su u Srbiji već prisutne mnoge velike svetske kompanije, kao sto su "Fijat", "Ju-Es stil", "Filip Moris", "Britis ameriken tobako", "Lafarz", "Bol pekidzing", i naglasio da nijedan strani investitor nije napustio Srbiju, već većina proširuje svoja ulaganja.

Kao prednosti Srbije, Cvetković je izdvojio i poreske olakšice i podsticaje za investitore, kao i sporazume o slobodnoj trgovini potpisane sa mnogim državama, kao što su Rusija, Turska, zemlje CEFTA, koje čine tržište od više stotina miliona ljudi na koje je moguće izvoziti bez carina.

Kako se navodi na sajtu vlade, premijer je napomenuo da je Srbija makroekonomski stabilna zemlja, koja je nedavno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) zaključila aranžman iz predostrožnosti, kao dokaz da vodi dugoročno održivu i kredibilnu fiskalnu i monetarnu politiku.

O prednostima ulaganja u Srbiju govorio je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, koji je naglasio da je Srbija, zahvaljujući aranžmanu sa MMF-om i odgovornoj fiskalnoj politici, uspela da tokom ekonomske krize poboljša svoj kreditni rejting. Ćirić je naveo da su Srbija i Španija proteklih godina imale relativno nizak nivo robne razmene i deficit na srpskoj strani, tako da postoji veliki potencijal za unapređenje trgovinskih odnosa.

Državni sekretar za trgovinu Spanije Alfredo Bonet istakao je da je Srbija zemlja sa veoma povoljnom geografskom pozicijom, sa velikim potencijalom u ljudskom kapitalu i dobrim obrazovnim sistemom. Bonet je saopštio da su pokazatelji ekonomske saradnje izmedu dve zemlje i dalje skromni, ali iz godine u godinu pokazuju napredak. Tokom razgovora u Konfederaciji poslodavaca Španije kao potencijalne oblasti saradnje izdvojene su telekomunikacije, infrastruktura, energetika i zastita zivotne sredine.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.