Buzek: Članstvo Srbije u EU je opipljiva perspektiva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2011, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buzek: Članstvo Srbije u EU je opipljiva perspektiva

BRISEL -

Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek izjavio je, uoči dolaska u Beograd, da "članstvo Srbije u Evropskoj uniji jeste opipljiva perspektiva" bez obzira na unutrašnje teškoće EU i "zamor od proširenja".

Nastavak dijaloga s Prištinom nije novi uslov već pre "postojeća obaveza" za status kandidata u EU, naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Buzek u intervjuu EurActivu Srbija i agenciji Beta.

Predsednik Evropskog parlamenta podvukao je da "treba biti oprezan", jer o statusu kandidata za članstvo Srbije u EU mora jednoglasno odlučiti Savet ministara EU u decembru.

On je posebno ukazao na to da je stanje na severu Kosova "krhko", pa da se otud "mora obezbediti da kratkoročni događaji ne ugroze napredak na dugi rok".

Evropski parlament pozdravlja predlog Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, jer je, ukazao je Buzek, "napredak Srbije u poslednjim godinama bio značajan i EU ta dostignuća mora uvažiti".

On je istakao i da je "Evropska komisija jasno stavila do znanja da pošto Srbija stekne status kandidata, pregovori o članstvu mogu početi čim se odnosi s Kosovom normalizuju".

"Mislim da su srpske vlasti potpuno svesne toga da je lopta u njihovom dvorištu, a znam da one istinski nastoje da idu napred". EU može delovati tako da u tome pomogne, ali, zaključio je Buzek, nema moći da tu nametne rešenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Članstvo u EU opipljiva perspektiva

Izvor: B92, 02.Nov.2011

Brisel -- Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek kaže da je "članstvo Srbije u EU opipljiva perspektiva" bez obzira na unutrašnje teškoće EU i "zamor od proširenja"...Busek je to rekao uoči dolaska u Beograd dodajući da nastavak dijaloga s Prištinom nije novi uslov već pre "postojeća...

Nastavak na B92...

Buzek: Članstvo Srbije u EU jeste opipljiva perspektiva

Izvor: Studio B, 02.Nov.2011

Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek izjavio je, uoči dolaska u Beograd, da "članstvo Srbije u Evropskoj uniji jeste opipljiva perspektiva" bez obzira na unutrašnje teškoće EU i "zamor od proširenja". ..Nastavak dijaloga s Prištinom nije novi uslov već pre "postojeća obaveza" za status...

Nastavak na Studio B...

Buzek: Članstvo Srbije u EU jeste opipljiva perspektiva

Izvor: EMportal, 02.Nov.2011

Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek izjavio je, uoči dolaska u Beograd, da "članstvo Srbije u Evropskoj uniji jeste opipljiva perspektiva" bez obzira na unutrašnje teškoće EU i "zamor od proširenja".

Nastavak na EMportal...

Josipović i Buzek: Članstvo Hrvatske u EU važno za region

Izvor: Blic, 03.Nov.2011, 00:30

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i predsednik Evropskog parlamenta (EP) Ježi Buzek izjavili su posle večerašnjeg sastanka u Zagrebu da će članstvo Hrvatske u EU biti od važnosti ne samo za nju već i za evrointegracije drugih država u regionu..."Završetkom pregovora i potpisivanjem pristupnog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.