Buzek: Članstvo Srbije u EU jeste opipljiva perspektiva

Izvor: Studio B, 02.Nov.2011, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buzek: Članstvo Srbije u EU jeste opipljiva perspektiva

Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek izjavio je, uoči dolaska u Beograd, da "članstvo Srbije u Evropskoj uniji jeste opipljiva perspektiva" bez obzira na unutrašnje teškoće EU i "zamor od proširenja".

Nastavak dijaloga s Prištinom nije novi uslov već pre "postojeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << obaveza" za status kandidata u EU, naglasio je Buzek u intervjuu EurActivu Srbija i agenciji Beta.

Predsednik Evropskog parlamenta podvukao je da "treba biti oprezan", jer o statusu kandidata za članstvo Srbije u EU mora jednoglasno odlučiti Savet ministara EU u decembru. On je posebno ukazao na to da je stanje na severu Kosova "krhko", pa da se otud "mora obezbediti da kratkoročni događaji ne ugroze napredak na dugi rok".

Evropski parlament pozdravlja predlog Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, jer je, ukazao je Buzek, "napredak Srbije u poslednjim godinama bio značajan i EU ta dostignuća mora uvažiti".

On je istakao i da je "Evropska komisija jasno stavila do znanja da pošto Srbija stekne status kandidata, pregovori o članstvu mogu početi čim se odnosi s Kosovom normalizuju".

"Mislim da su srpske vlasti potpuno svesne toga da je lopta u njihovom dvorištu, a znam da one istinski nastoje da idu napred". EU može delovati tako da u tome pomogne, ali, zaključio je Buzek, nema moći da tu nametne rešenja.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.