Bronza srpskim studentima gastronomije na Olimpijadi u Štutgartu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2020, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bronza srpskim studentima gastronomije na Olimpijadi u Štutgartu

Studenti i predavači Katedre za gastronomiju, DGTH, PMFa čine članstvo i upravu stukovnog udruženja Kulinarske federacija Srbije (KFS), čiji je osnovni cilj razvoj gastronomske struke u državi i regionu. Ove godine, i to po prvi put KFS je prijavila nacionalni juniorski tim kao učesnika kulinarske olimpijade IKA 2020, jednog od najznačajnijih svetskih takmičenja, koje je održano u Štutgartu u Nemačkoj, od 14. do 19. februara, 2020. godine.

Naš nacionalni tim je sa ponosom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavljalo 11 članova starosne dobi do 23 godine, a činili su ga vredni, ambiciozni i mladi, požrtvovani kuvari iz različitih ugostiteljskih objekata u Srbiji i studenti gastronomije, među kojima su se nalazila i 3 studenta gastronomije PMF-a: Dušan Grujić, Vladimir Jež i Tatjana Bodvaji.

Oni su uz intenzivne treninge u kabinetima PMF zajedno sa svojim predavačima, mentorima i kolegama intenzivno trenirali više od 6 mesaci, a na ovom takmičenju su ih pratili i podržavali asistent Maja Banjac i nastavnik Goran Radivojević. Pored velike podrške od strane fakulteta u ovom oduhvatu im je pomogao i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Prestižno svetsko kulinarsko takmičenje IKA 2020, je najveće kulinarsko takmičenje koje okuplja preko 2.000 šefova iz više od 59 zemalja sveta, a posetilo ga je oko 28.000 posetilaca. Na Olimpijadi su učestvovala: 31 nacionalna seniorska tima, 24 nacionalna juniorska tima, 29 regionalnih timova i još oko 720 individualnih kategorija iz ukupno 74 države.

Priprema jela se svakodnevno odvijala u 14 kuhinja, koje su servirale 1200 obroka, 7 ketering timova je pripremalo 840 obroka, 6 juniorskih timova prezentovalo je nacionalne bifee i 8 nacionalnih timova je prezentovalo svoje šefovske stolove, uz dnevno po 180 individualnih kategorija.

Naš tim se prema propozicijama takmičio u dve discipline: Restoran nacije, za koju je dobio bronzanu medalju i IKA bife, za koju je dobio diplomu u vrednosti brodova za 4. mesto.

Restoran nacije je disciplina u kojoj kuvari pripremaju meni od tri ganga (predjelo, glavno jelo, desert) za 60 ljudi u vremenskom intervalu od 5 sati predpripreme i 2 sata pripreme i izdavanja jela, u a la carte restoranu.

IKA bife je disciplina u kojoj se pripremaju i serviraju topli i hladni, slani zalogaji za 12 osoba, uz jela koja su propisana pravilnikom na bazi zečetine i desert.

Pri čemu su se ocenjivali timski rad, disciplina, profesionalizam, preciznost, kreativnost, primena savremenih tehnika i opreme, sanitacija i bezbednost u radu, prezentacija jela i naravno senzorne karateristike jela, koje nose najviše bodova. I sve uz konstantni nadzor visoko cenjenih i profesionalnih WASC sudija kao što su: Uwe Staiger (Nemačka); Adrian Bader (Švajcarska); Carlo Sauber (Luksenburg); Domico Maggi (Italija); Rick Stephen (Singapur) i mnogi drugi.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.