Adžić: Članstvo Srbije u CERN-u se ne dovodi u pitanje

Izvor: N1 televizija, 13.Sep.2018, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Adžić: Članstvo Srbije u CERN-u se ne dovodi u pitanje

Članstvo Srbije u CERN-u (Evropske organizacije za nuklearna istraživanja) krajem ove ili početkom sledeće godine je sasvim izvesno i ne bi trebalo da bude dovedeno u pitanje, kaže profesor Petar Adžić, predsednik srpske komisije za saradnju sa CERN-om.

Adžić je u Danu uživo rekao da je Srbija 2012. godine potpisala ugovor o pridruženom članstvu u CERN-u.

"Boris Tadić je potpisao i >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << parlament je ratifikovao taj zakon...Pridruženo članstvo traje maksimum pet godina, posle toga sledi prelazak u punopravno članstvo", kazao je Adžić.

Srbija bi početkom sledeće godine mogla da postane punopravna članica CERN-a u Ženevi. Ove nedelje tamo je bila srpska delegacija na čelu s premijerkom Anom Brnabić, a jedan od predstavnika Srbije bio je i profesor Petar Adžić.

Na pitanje da li je pridruživanje CERN-u "automatsko" ili Srbija to treba nečim da se zasluži u tih pet godina pridruženog članstva, Adžić kaže da to "treba da reše naši pravnici", ali da on misli da bi punopravno članstvo trebalo da se desi.

"Jer 27. marta je bila njihova ekspertska grupa, oni su napravili izveštaj, koji je pozitivan i taj izveštaj, uz još neke uslove koje smo mi ispunili, treba da bude usvojen sada krajem septembra. Po usvajanju tog izveštaja, napravi se novi i Savet CERN-a glasa, odnosno donosi rezoluciju u decembru o prijemu Srbije", rekao je Adžić.

On je naglasio da ne bi trebalo da bude nekih neizvesnosti u vezi sa prijemom Srbije u članstvo, ali da se to ne dešava često, to je, kako je rekao, prvorazredni događaj za CERN.

Prema njegovim rečima, UNESCO onda formalno treba i da odobri odluku CERN-a.

"Da li će to biti krajem ili početkom godine, ja to ne znam", rekao je Adžić.

O tome koliko je članstvo u CERN-u vredno za srpske naučnike, Adžić kaže da "to ne menja nešto drastično", jer su, kako kaže, srpski naučnici u CERN-u radili konstantno, već skoro tri decenije, i kad nismo bili članica te institucije.

"Ali se kvalitatovno menja neki odnos i neka pravila...Imaćemo i pravo glasa u samom Savetu CERN-a, organizovaćemo naše izveštaje, imaćemo pravo i da predlažemo nešto...Što se tiče pogodnosti, one se odnose uglavnom na državu, na kompanije, na prava za studente, postdoktorande, doktorande, na škole, čak i nastavnike, jer važan deo aktivnosti u CERN-u se poklanja obrazovanju nastavnika", rekao je gost N1.

Kako je rekao, Srbija ima naučnike koji mogu da pariraju onima u CERN-u i da zaostajemo "samo u finansijskom efektu".

"Postoje uslovi za ulazak u CERN. Ima više uslova koje ta institucija postavlja za ulazak jedne države - jedan je da država poseduje kvalifikovane istraživačke timove, da postoje kompanije koje su sposobne da se takmiče za poslove, i treči je političko-ekonomski uslov, ali se on ovde ne pominje, jer je to nešto što je Srbija već prošla na putu ka EU", rekao je Adžić.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.